De gevaarlijkste Android-virussen en hoe u zich kunt verdedigen

Malware is een van de gevaarlijkste bedreigingen voor Android-apparaten, met naar schatting al 2 miljard getroffen apparaten wereldwijd. Om uzelf te beschermen, moet u een goede betaalde antivirus installeren, alleen apps uit de officiële stores downloaden en onmiddellijk actie ondernemen als uw apparaat is aangetast.

Hier vindt u een gedetailleerde gids voor alle meest voorkomende malware op Android, inclusief welke apps u niet moet downloaden en een aantal handige tips om uw Android-smartphone, -tablet of -smartwatch te beschermen.

Ook kunt u overwegen een up-to-date Android-smartphone te kopen door aanbiedingen van aanbieders van mobiele telefonie te vergelijken met mobiele promoties:

Malware: wat het is en hoe het werkt

Malware is het meest voorkomende virus, dat steeds vaker door hackers wordt gebruikt om binnen te dringen in mobiele en vaste apparaten, zoals pc’s, smartphones, tablets, smartwatches en Smart TV’s. De bedoelingen kunnen uiteenlopen van het stelen van belangrijke gegevens, zoals betaalkaartgegevens, het overnemen van uw digitale identiteit om illegale handelingen te verrichten, het bespioneren van een gebruiker of het gebruiken van uw diensten zonder ervoor te betalen.

Een malware is kwaadaardige software, een programma dat in uw besturingssysteem wordt geladen, waardoor de veiligheid van uw Android-toestel in gevaar komt.

Hoe te zien of uw mobiele telefoon een virus heeft

Om te controleren of er malware is, kunt u controleren op bepaalde afwijkingen, gedrag dat afwijkt van de norm en waardoor ook de prestaties van uw telefoon veranderen. Het apparaat kan bijvoorbeeld niet meer naar behoren werken, traag browsen, u kunt plotseling een buitensporig aantal advertenties ontvangen, het besturingssysteem kan zonder reden afsluiten, de temperatuur kan oplopen zelfs wanneer er geen programma’s geopend zijn, of sommige schermdetails kunnen anders lijken.

Hoe malware uw apparaat binnendringt

Elke keer dat u online gaat, loopt u het reële risico te worden aangevallen door een virus, gewoon door een e-mail te openen, een geïnfecteerde app te downloaden, een webpagina met malware te bezoeken of verbinding te maken met een apparaat dat eerder door een virus is getroffen. Vaak zitten kwaadaardige apps verstopt in volkomen normale apps die miljoenen keren zijn gedownload en als risicovrij worden beschouwd, maar het is mogelijk dit te beperken door alleen apps uit de officiële stores te downloaden, hoewel dit helaas soms niet voldoende is.

Wat is de meest voorkomende malware op Android

Ondanks de enorme inspanning van Google en app-ontwikkelaars zijn er verschillende soorten malware in Android-apps, de een meer of minder gevaarlijk dan de ander, maar allemaal potentieel riskant.

De meest voorkomende soorten zijn adware, die illegale advertenties weergeeft, spyware, waarmee hackers ons kunnen bespioneren, wormen, die bestanden vernietigen door ze van het ene apparaat naar het andere door te geven, virussen, die rechtstreeks gericht zijn op de code van het besturingssysteem, en trojans, die tot de gevaarlijkste soorten behoren omdat ze gevoelige informatie kunnen stelen, zoals bank- en betaalkaartgegevens.

De laatste jaren is ook cryptomining in opmars, waarbij de rekencapaciteit van het eigen apparaat wordt misbruikt om cryptocurrencies te delven, waardoor de prestaties van het apparaat afnemen en het bijna onbruikbaar wordt. Hetzelfde geldt voor ransomware, waarbij criminelen de smartphone vergrendelen en losgeld eisen, keyloggers, waarmee hun controleurs precies kunnen weten welke toetsen de eigenaar intypt, en exploits, die letterlijk de controle kunnen overnemen van elk geïnfecteerd apparaat.

Waarom mobiele apparaten worden getroffen door malware

Ongelukkigerwijs behoren Android-smartphones, -tablets en -smartwatches tot de favoriete doelwitten van kwaadwillende aanvallers, die malware gebruiken om illegale acties uit te voeren, waardoor alleen al in Italië miljoenen apparaten per jaar worden getroffen. Mobiele apparaten zijn vaak een gemakkelijke prooi, door het ontbreken van effectieve antivirussoftware, een simplistisch beheer van autorisaties en een gebrek aan aandacht voor de apps en bestanden die dagelijks worden gedownload.

Het is voor een cybercrimineel heel gemakkelijk om een smartphone te infecteren, gewoon door een e-mail te versturen, een virus te verbergen in een app, een sms, een bestand te delen, of de zwakke plekken van Bluetooth-verbindingen uit te buiten, waardoor het snel van het ene apparaat naar het andere gaat. Het aantal getroffen smartphones, tablets en smartwatches zal in 2019 naar verwachting oplopen tot 2,5 miljard, velen zonder medeweten van de eigenaar.

Android-virussen: apps om te verwijderen

Bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van cybersecurity, waarvan er veel gespecialiseerd zijn in Android-apparaten, voeren dagelijks tests en analyses uit van apps die online beschikbaar zijn.

In 2019 zijn er een aantal uiterst gevaarlijke apps geïdentificeerd die, als ze op uw apparaat zijn geïnstalleerd, onmiddellijk moeten worden verwijderd, omdat ze adware bevatten, malware die uw telefoon vult met advertenties.

Daaronder bevinden zich bijvoorbeeld 9 kwaadaardige apps om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, om deze op je tv aan te sluiten en instellingen te beheren, waaronder Afstandsbediening, Universele afstandsbediening voor de tv, Afstandsbediening voor tv en thuiselektronica en andere varianten met dezelfde naam, zoals Afstandsbediening voor tv, Afstandsbediening voor airconditioner, Afstandsbediening voor de auto, Afstandsbediening voor airconditioner, Afstandsbediening voor televisie gratis en Afstandsbediening voor tv.

Android-virussen die de microfoon aanvallen

Sommige malware valt de microfoon van Android-toestellen aan, waardoor aanvallers privégesprekken kunnen bespioneren door misbruik te maken van de toename van het aantal spraakberichten, voornamelijk verzonden via WhatsApp. Een van de laatst ontdekte vormen van malware was Skygofree, waarmee gesprekken konden worden opgenomen, foto’s konden worden gemaakt en sms-berichten konden worden onderschept. De malware is ontdekt door computeronderzoekers van Kaspersky Lab en is al sinds 2014 actief, dus u moet extra voorzichtig zijn met deze onopvallende spion.

Batterij-afvoerende Android-virussen

Sommige malware heeft een specifiek doel, namelijk de accu’s van Android-toestellen als doelwit te nemen en te beschadigen, zodat alle resterende lading volledig wordt opgebruikt. Een van de meest beruchte is Loapi, een Android-malware die ook door Kaspersky Lab is geïdentificeerd. Deze indringer heeft enkele aspecten van adware- en cryptomining-virussen in zich en oververhit de batterij zodanig dat deze er in sommige gevallen in is geslaagd deze te vervormen en zelfs te laten exploderen.

Gelijkaardig is een van zijn collega’s, een malware die in de branche DrainerBot wordt genoemd en die, eenmaal binnen, alle GB van de telefoon verbruikt en de batterij leegzuigt. Deze malware is ontdekt door het onderzoeksteam van Oracle Data Cloud en heeft honderden Android-apps getroffen, waarvan ten minste vijf kwaadaardige apps zijn gedetecteerd, die tot 10 GB internetverkeer per apparaat stelen. Onder de apps die door de batterij-malware worden gebruikt, zijn Snake Attack, Math Solver en Tak a Trip.

Androidvirussen die het interne geheugen aanvallen

In 2012 werd AndroRAT geïdentificeerd, een Android-virus dat zich richt op het interne geheugen van apparaten en vooral oudere en kwetsbare apparaten aanvalt. AndroRAT is een Trojaanse soort malware die smartphones, tablets en smartwatches kan infiltreren en de volledige controle over het apparaat kan overnemen. Trojaanse paarden behoren tot de moeilijkst te verwijderen virussen, dus als u een smartphone met een oudere versie van Android hebt, moet u onmiddellijk een goede antivirus installeren.

Virussen voor Android-toestellen: de gevaarlijkste malware

Het werk van computerbeveiligingsspecialisten is onophoudelijk, daarom kennen we nu enkele van de gevaarlijkste malware voor Android, maar digitale criminelen ontwikkelen elke dag nieuwe virussen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven en uw mobiele apparaat goed te beschermen. Een van de bekendste malware van de laatste tijd is het Herorat-virus, dat via Telegram-berichten van het ene apparaat naar het andere wordt overgebracht en in staat is de smartphone te bespioneren en bestanden buit te maken.

Een andere gevaarlijke malware is het Xavier-virus, dat zich in 2017 schuldig heeft gemaakt aan het infecteren van meer dan 75 Android-apps, waarvan er vele aanwezig waren in de Google Play Store, maar onmiddellijk werden verwijderd. Dit is adware, kwaadaardige software die uw telefoon vult met misleidende en illegale reclame, waardoor de hacker informatie kan stelen en uw telefoon op afstand kan bedienen. Even kwaadaardig is Lotoor, dat echte kopieën van apps nabootst, maar eenmaal in de smartphone de controle overneemt, alsof het de beheerder van het apparaat is.

Apgedoken in 2017 maar nog steeds circulerend is ToastAmigo, een Android-malware die misbruik maakt van pup-upmeldingen, die bijvoorbeeld verschijnen bij het verzenden van e-mails of berichten met bestandsbijlagen, een bijzonder invasieve en vervelende adware. De naam van deze malware beschrijft het goed, Invisible Man, ontdekt in 2017 en gespecialiseerd in het stelen van bankgegevens. Een echte bedreiging dus, beschouwd als een variant van de gevaarlijke Svpeng, wiens taak het is om de belangrijkste informatie te stelen via pishing-operaties.

Voor het eerst gespot in 2016, maar altijd op de loer liggend in zijn duizenden varianten, is de Switcher trojan door veel accounts een van de meest gevreesde en moeilijk te verwijderen Android-malware. De oorzaak is een directe aanval op het DNS-systeem van het apparaat, dat verantwoordelijk is voor de communicatie van IP-adressen, die het slachtoffer naar websites kunnen brengen die door de cybercrimineel worden gecontroleerd. Op deze manier worden bankgegevens en persoonlijke informatie gestolen en kunnen alle aangesloten telefoons worden geïnfecteerd.

Hoe bescherm je jezelf tegen malware en virussen op Android

De beste remedie is voorkomen, daar is geen twijfel over mogelijk, in feite is het essentieel om je Android-toestel te beschermen tegen malware, virussen en andere kwaadaardige software. Om dit te doen, moet u een goede antivirus op uw apparaat installeren, deze up-to-date houden en periodieke scans uitvoeren. Enkele van de beste antivirussoftware tegen malware voor Android zijn Malwarebytes, Avast Mobile Security, Bitdefender, Kaspersky Lab Internet Security, G Data Internet Security, Nortono Mobile Security, Tencent WeSecure en Sophos Mobile Security.

Natuurlijk is het noodzakelijk om voor een betaalde versie te kiezen, ook al bieden sommige bedrijven ook gratis antivirus aan, omdat het beschermingsniveau van de gratis versies bijna altijd volledig inefficiënt is. Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het niet downloaden van dubieuze apps of apps uit niet-officiële winkels, het niet klikken op niet-geverifieerde links, het vermijden van het aanraken van afbeeldingen en advertenties, het altijd scannen van bestanden voordat ze worden gedownload, en het letten op berichten en bestanden van sociale netwerken, met name die welke door uw contacten worden verzonden.

Hoe verwijdert u malware van uw Android

Als uw Android-apparaat is aangetast door malware of andere kwaadaardige software, moet u het onmiddellijk scannen met uw antivirussoftware, of als deze niet aanwezig is, onmiddellijk een hoogwaardig programma downloaden. Vaak kan dit worden verholpen door de malware te elimineren met de antivirus, maar het is raadzaam om alle beveiligingswachtwoorden te wijzigen, zowel die van uw Google-account als, bovenal, de referenties voor toegang tot bank- en betalingsdiensten.

Of u kunt uw smartphone uitschakelen, opnieuw opstarten in de veilige modus, proberen de geïnfecteerde toepassing te lokaliseren, deze handmatig verwijderen en de relevante mappen verwijderen. Soms kan een vertraagde tussenkomst van de antivirussoftware de malware niet verdrijven, zodat een formattering van het Android toestel noodzakelijk is. Daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van uw persoonlijke gegevens en deze op te slaan op cloud computing-platforms zoals Google Drive, DropBox of Microsoft OneDrive.