Silo

In bedrijfsbeheer en informatietechnologie (IT) is een informatiesilo een beheersysteem dat niet met een ander systeem kan werken. Het is afgesloten van andere systemen, waardoor een omgeving van individuele en ongelijksoortige systemen binnen een organisatie ontstaat. Vanwege deze omstandigheden wordt informatie niet adequaat gedeeld, maar blijft deze eerder afgezonderd binnen elk systeem of subsysteem. Gegevenssilo’s kunnen obstakels vormen voor bedrijven die datamining willen gebruiken om productief gebruik te maken van hun gegevens.

De term is afkomstig van de landbouwsilo waarin bulkmaterialen zoals graan of gefermenteerd voer worden opgeslagen.

Hoe silo’s gebeuren

Silo’s ontstaan ​​door hoe een organisatie is gestructureerd. Dezelfde prioriteiten, doelen of zelfs tools worden niet gedeeld, dus afdelingen opereren als individuele bedrijfseenheden of entiteiten binnen de onderneming. Managers zijn verantwoordelijk voor één specifieke afdeling binnen een organisatie en elke manager heeft andere prioriteiten, verantwoordelijkheden en visie. Managers zijn zich vaak niet bewust van de prioriteiten en doelen van andere afdelingen en er is weinig communicatie, samenwerking en teamwork tussen deze business units. Een silo kan onbewust of opzettelijk worden gecreëerd.

Problemen met informatiesilo’s

Hoewel een silo kritieke informatie kan beschermen, creëert het meer problemen dan het oplost, zoals redundantie, verwarring en verkeerde informatie:

  • Dubbele gegevenskopieën: meerdere silo’s betekent meerdere kopieën van dezelfde inhoud. Dit leidt tot opslagproblemen, vertraagt ​​gegevensbemonstering en veroorzaakt complicaties bij het vinden van de originele of meest recente versie.
  • Onvolledige weergave: elke silo geeft een duidelijk beeld van de gegevens die uniek is voor de behoeften van een bepaalde bedrijfsfunctie. Hierdoor ontstaat het probleem dat afdelingen de voorkeur geven aan hun eigen (scheefgetrokken) gegevens. Belangrijke beslissingen kunnen worden genomen op basis van foutieve of veronderstelde informatie.
  • Verschillende prioriteiten: als informatie niet wordt gedeeld, is er geen consensus over wat de prioriteit is. Wat een prioriteit is voor de ene afdeling, is misschien geen prioriteit voor een andere, wat leidt tot frustratie en gemiste deadlines.

De silo-mentaliteit

De silomentaliteit is een organisatorische onwil om informatie te delen met medewerkers van verschillende divisies binnen hetzelfde bedrijf. Meestal begint de beschermende houding ten opzichte van informatie bij het management en wordt deze doorgegeven aan individuele werknemers. De silomentaliteit heeft een negatieve invloed op de bedrijfsvoering, vermindert het moreel van de medewerker en kan bijdragen aan het algehele falen van een bedrijf of zijn producten en cultuur.

Informatie-silo’s repareren

Het verwijderen van silo’s kan efficiënt worden gedaan als dit als een topprioriteit wordt behandeld. Siled-gegevens kunnen worden geconsolideerd of voorkomen door:

  • Integratiesoftware gebruiken
  • Een op samenwerking gerichte werkplek aanmoedigen
  • Vereenvoudiging en consolidatie van technische infrastructuur
  • Ontwikkeling van nieuwe processen voor het opslaan van gegevens
  • Gegevens consolideren in een datameer of datawarehouse