Google Penguin verwijst naar een reeks algoritme-updates en gegevensvernieuwingen voor de Google-zoekmachine die het bedrijf periodiek initieert om de waarde van de zoekresultaten voor gebruikers te vergroten.
De Google Penguin-updates zijn voornamelijk bedoeld om te voorkomen dat verschillende soorten spam in zoekmachines (ook bekend als spamdexing of Black Hat SEO) met succes worden beloond in de vorm van hoger geplaatste zoekresultaten. Zoekmachinespam kan activiteiten omvatten zoals het opvullen van trefwoorden, het spammen van links, het gebruik van onzichtbare tekst op webpagina’s, het dupliceren van auteursrechtelijk beschermde inhoud van hooggeplaatste websites en meer.
Hoe vaak worden Google Penguin-updates uitgerold?
Google introduceerde de eerste Penguin-update in april 2012, en het zoekbedrijf schatte dat dit 3% van alle Engelstalige websites beïnvloedde. Google kondigt niet altijd wijzigingen aan voor Penguin, maar er zijn minstens vijf Google Penguin-updates geweest, waaronder een grote update, Penguin 2.0, in mei 2013 en de meest recente, Penguin 2.1, later dat jaar in oktober.
Hoe verschilt Google Penguin van Google Panda en Google Hummingbird?
Hoewel Google Penguin overeenkomsten vertoont met twee andere algoritmische verbeteringsprojecten van Google, Google Panda en Google Hummingbird, ligt de specifieke focus van Penguin op het straffen van bedrijven en webontwikkelaars die opzettelijk proberen hun positie in zoekmachines te “boosten” via manipulatieve SEO-tactieken.
Google Panda, aan de andere kant, richt zich specifiek op websites met lage kwaliteit of ‘dunne’ inhoud door ze in de zoekresultaten te downgraden, zodat sites van hogere kwaliteit meer prominente resultaten kunnen krijgen.
Het derde project, Google Hummingbird, richt zich op de introductie van een volledig nieuw zoekalgoritme in tegenstelling tot Google Penguin en Panda, die beide dienen als updates voor de bestaande zoekmachine van Google voor zoekalgoritmen.
Aanbevolen literatuur: hoe webzoekmachines werken en vijf SEO-tips voor het genereren van zoekmachineverkeer