Google werkt iOS-apps bij: wat verandert er voor YouTube

Google is begonnen met het bijwerken van zijn apps voor iOS- en iPadOS-apparaten, te beginnen met het streamingplatform YouTube: wat verandert

Na enkele maanden van stilte, als gevolg van de aanpassing die de App Store nodig heeft om gebruikersgegevens te beheren, is Google weer bezig met het bijwerken van zijn apps voor iOS en iPadOS. Om te beginnen heeft Big G gekozen voor YouTube, een van de applicaties in het pakket dat Apple-gebruikers al een paar dagen hoofdpijn bezorgt.

De stop op het updaten van Google’s applicaties in Apple’s virtuele winkel valt samen met 8 december 2020, de datum waarop het hoofdkwartier van Cupertino besloot om nieuwe regels in te voeren voor de privacy van gebruikers van Apple’s apparaten. Sinds die noodlottige datum had het bedrijf onder leiding van Tim Cook alle app-ontwikkelaars categorisch gevraagd om informatie toe te voegen over de soorten persoonlijke gegevens van gebruikers die worden gebruikt en geregistreerd, anders zouden software-updates worden geblokkeerd. Voor het bedrijf uit Mountain View betekende dit een abrupte stop op updates, waarbij de apps achterbleven bij hun Android tegenhangers, die zich daarentegen bleven ontwikkelen, functies implementeerden en bugs repareerden.

Google iOS apps, wat is er veranderd voor YouTube

De nieuwe YouTube update, die zoals Google zelf zegt uitkomt op versie 15.49.6, verhelpt een aantal bugs en verbetert de prestaties van de app. Wat echter het verschil zal maken, is de volledige transparantie van de gegevens die Big G tijdens het gebruik verzamelt: contactgegevens en identificatiegegevens.

Om de monitoringactiviteit uit te voeren, kan YouTube gebruikers- en apparaat-id’s registreren. Bovendien zou andere informatie kunnen worden verzameld en gekoppeld aan de identiteit van de gebruiker, zoals contactinformatie, gebruikersinhoud, browse- en zoekgeschiedenis, contacten en locatie, evenals prestatie- en crashdiagnoses.

Google iOS-apps, andere updates

Op dit moment is er geen harde informatie over wanneer updates beschikbaar zullen zijn voor de andere Big G-apps, hoewel velen hopen dat na de eerste horde de weg bergafwaarts zal zijn. Net als YouTube veroorzaakt Gmail namelijk nogal wat problemen, met name bij het toevoegen van nieuwe e-mailaccounts, door via dezelfde pop-up die wordt weergegeven op de app voor videostreaming aan te geven dat een update nodig is om de veiligheid van de gegevens te kunnen blijven garanderen.

Apple en privacy, ATT coming soon

De labels zouden echter niet de enige methode van Apple zijn om de privacy van zijn gebruikers te beschermen. Cupertino staat naar verluidt op het punt om App Tracking Transparency (ATT) te implementeren, een functie waarmee gebruikers zich kunnen afmelden voor het volgen van advertenties in apps van derden.

De functie zal worden geïntroduceerd in iOS 14.5 bèta en zal naar verwachting zijn debuut maken in de bijbehorende stabiele release. En de keuze heeft al een aantal ontwikkelaars, Facebook voorop, ertoe aangezet reclame-inkomsten te blokkeren.