Google search heeft nu een donker thema: hoe het te activeren

Het donkere thema voltooit de “tour” van Google apps en diensten: het is aangekomen op de populairste zoekmachine, hier is hoe het werkt en hoe het te activeren

De afgelopen jaren heeft het donkere thema veel interesse gewekt in de wereld van de technologie. Het is aangekomen op Android en het iPhone iOS besturingssysteem, op Windows 10, macOS en iPadOS, kortom, het is aangekomen op alle of bijna alle van de meest populaire besturingssystemen, en vervolgens op applicaties zoals WhatsApp, Facebook of Instagram, en ten slotte op webdiensten.

De reden waarom het zo wordt gewaardeerd door eenvoudige gebruikers en liefhebbers is eenvoudig, en heeft betrekking op visueel comfort. Wanneer er weinig licht is, of gewoon wanneer u moe bent na een dag werken, misschien voor een scherm, is omgaan met donkere tinten minder vermoeiend voor de ogen omdat de tekst en meer in het algemeen de informatie op het scherm beter zichtbaar zijn. Bovendien bespaart de donkere modus, indien goed gebruikt, batterijvermogen op smartphones. Google brengt, na het donkere thema in al zijn apps te hebben geïntroduceerd, het nu na lang wachten ook naar Google Search voor Windows 10, Chrome OS en macOS.

Donker thema arriveert in Google Search

De verspreiding van het donkere thema in Google Search is al officieel begonnen, maar zoals wel vaker het geval is met Mountain View’s (en andere) innovaties, is het niet voor iedere gebruiker meteen beschikbaar.

Sommigen van degenen die het donkere thema voor Google Zoeken al hebben ontvangen, melden dat ze een melding op de zoekpagina hebben gezien waarin staat dat ze de nieuwe functie kunnen ervaren: “Het donkere thema is nu beschikbaar. Activeer het voor een betere zoekervaring,” staat er.

Het donkere thema op Google Zoeken, hoe te activeren

De melding bevat een knop om het te activeren, of je kunt het zelf doen. In dat geval  kunt u het donkere thema als volgt activeren: open Google Zoeken, klik op Instellingen > Zoekinstellingen en vervolgens, in de linkerkolom, op Uiterlijk. Er verschijnen dan drie opties: Standaard die de dominante zoekkleur van Google afstemt op die van het apparaat, Thema Donker die lichte tekens toont op een donkere achtergrond, en Thema Licht die intuïtief het tegenovergestelde biedt. Eenmaal gekozen, klikt u onderaan op Opslaan om de wijzigingen te bevestigen.

Het donkere Google Zoekthema is van toepassing op de startpagina van Google, de pagina met zoekresultaten, de zoekinstellingen en vele andere secties van ’s werelds populairste dienst. Wanneer we het voor de eerste keer activeren verschijnt er een waarschuwing met de tekst “You are now using the dark theme. U kunt op elk moment vanuit uw Google Search-instellingen terugkeren naar het lichte thema” en biedt ons de mogelijkheid om met één druk op de knop terug te keren naar het lichte thema.

Volgens een Google Search-manager zou het donkere thema eind deze week voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Degenen die tot nu toe het ontbreken van een officieel donker thema voor Google Search hebben gecompenseerd door de “geforceerde” donkere modus van bepaalde webbrowsers zoals Google Chrome te activeren, zullen dit dus aan de kant kunnen schuiven ten gunste van de nieuwe officiële oplossing, terwijl het, om het donkere thema op alle websites te hebben, nodig zal zijn om gratis extensies zoals Dark Reader te blijven gebruiken.