Open Fiber’s ultrabreedbandnetwerk komt ook naar Italië: hier is wat de nieuwe infrastructuur is en hoe het werkt
Met Open Fiber komt het ultrabreedbandnetwerk ook naar Italië. Haar belangrijkste missie is de aanleg van een volledige glasvezelinfrastructuur, van de zendcabine tot bij de eindgebruiker thuis, over het gehele nationale grondgebied, om de digitale kloof te overbruggen en de gehele bevolking de mogelijkheid te garanderen gebruik te maken van een snelle verbinding, tot 1 gigabyte per seconde.
De toekomst van de verbinding ligt in ultrabreedband, ongeacht het gebied waar men zich bevindt, van grote steden tot kleinere dorpen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft het volledige potentieel van FTTH-technologie te benutten. Open Fiber is opgericht in december 2015 en in de loop der jaren veranderd om in het eerste kwartaal van 2017 de huidige realiteit te worden. Open Fiber streeft de doelstellingen na van de Europese Digitale Agenda, de Italiaanse strategie voor Ultrabreedband en de Gigabit Society. Aan de basis ligt daarom een gemeenschappelijk plan om de minimale connectiviteitsniveaus vast te stellen van alle landen die toetreden tot de Europese Gemeenschap, van instellingen tot bedrijven en burgers.
Wat is Open Fiber
Open Fiber, een technologieproject dat is opgezet door Cassa Depositi e Prestiti (Cdp) en Enel Group, is een operator die glasvezel “wholesale only” aanbiedt. Wat betekent dit? In tegenstelling tot andere commerciële exploitanten heeft het bedrijf geen plannen die rechtstreeks op de eindgebruikers zijn gericht, maar verhuurt het zijn infrastructuur aan exploitanten in het gebied voor de distributie.
De belangrijkste taak van Open Fiber is dan ook het aanleggen van de infrastructuur voor het glasvezelnetwerk, van graven tot leggen, of het gebruiken van de reeds beschikbare infrastructuur waar dit mogelijk is. Dit alles wordt sneller en doeltreffender gemaakt door de mogelijkheid om gebieden en uitgravingen te exploiteren die vroeger werden uitgevoerd voor de doorgang van elektriciteitskabels, dankzij de aanwezigheid van Enel in het project.
Open Fiber heeft momenteel de mogelijkheid in pijplijn om tegen 2023 meer dan 270 steden en 7 duizend gemeenten in heel Italië te bedekken met glasvezel. Zodra het netwerk beschikbaar is, is het aan de operatoren om het te huren en hun klanten aansluitplannen en tarieven aan te bieden om op het 1000-Meg FTTH-netwerk te surfen.
Open Fiber, wat betekenen de acroniemen FTTC en FTTH
Wanneer we het over Open Fiber hebben, zijn er twee acroniemen die je het vaakst hoort noemen: FTTC en FTTH, wat betekenen die concreet? Allereerst is het goed erop te wijzen dat de twee acroniemen twee verschillende soorten technologie aanduiden, Fiber To The Cabinet en Fiber To The Home.
Specifiek duidt FTTC op een verbinding waarbij een glasvezelkabel aanwezig is die het zendstation verbindt met de straatkast, ook wel een cabine genoemd. Het tweede deel van de verbinding, d.w.z. het gedeelte dat de kast met het huis verbindt, is gemaakt van koper. Hoewel hiermee snelheden van 100/200 Mbps kunnen worden gehaald, wordt deze technologie beïnvloed door bepaalde specifieke omstandigheden, zoals de afstand tot de kast, temperatuurschommelingen of weersomstandigheden; het is dus een beperkt netwerk, dat niet de optimale prestaties van een volledige glasvezelverbinding kan garanderen. Ter identificatie heeft AGCOM gekozen voor een gele sticker met het FR-logo, d.w.z. fibre/copper.
Het FTTH-netwerk, d.w.z. de glasvezelverbinding van de transmissiecentrale naar de woning, kan een stabielere verbinding en betere prestaties garanderen; een stap terug is het FTTB-netwerk, d.w.z. Fiber To The Building, dat een enkele glasvezelverbinding van de centrale naar de wijkcentrale en een laatste stuk in koper naar de individuele flat omvat. Het gebruik van glasvezel over het hele traject garandeert een maximumsnelheid van 1 Gbps, met minimale dispersie, en een geringere impact op het milieu dankzij de sterkte van de volledige bundel filamenten waaruit de kabels bestaan. In dit geval heeft AGCOM gekozen voor een groene sticker, met de afkorting F voor fibre.