hypervisor

 

Een hypervisor, ook wel een virtuele machinemotor of virtualizer genoemd, is computersoftware, firmware of hardware die virtuele machines maakt en uitvoert. Een hostmachine is de computer waarop de hypervisor de virtuele machines draait. Elke virtuele machine wordt een gastmachine genoemd. Met een hypervisor kan één hostcomputer veel gastmachines ondersteunen door virtueel bronnen zoals geheugen, CPU en opslag te delen.

Meerdere besturingssystemen kunnen naast elkaar draaien en dezelfde gevirtualiseerde bronnen delen met een hypervisor. Omdat de gastmachines onafhankelijk zijn van de host, worden de beschikbare bronnen van een systeem beter gebruikt en wordt de IT-mobiliteit verbeterd, waardoor verplaatsingen tussen verschillende servers eenvoudiger worden. Een hypervisor vermindert de ruimte, het energieverbruik en het doorgaans benodigde onderhoud.

Soorten hypervisors

Er zijn twee soorten hypervisors:

Typ 1

Ook wel bare metal hypervisor genoemd, een type 1 hypervisor fungeert als een lichtgewicht besturingssysteem en draait rechtstreeks op de hardware van de host om gastbesturingssystemen te beheren. Het vervangt het hostbesturingssysteem en bronnen worden rechtstreeks naar de hardware gepland.

Deze hypervisors zijn extreem veilig omdat ze geïsoleerd zijn van het aanvalsgevoelige besturingssysteem. Ze presteren beter, zijn over het algemeen efficiënter en komen veel voor in datacenters van bedrijven.

Voorbeelden van type 1 hypervisors zijn VMware ESXi, Microsoft Hyper-V en KVM.

Typ 2

Ook wel een gehoste hypervisor genoemd, een type 2 hypervisor draait als een softwarelaag of applicatie op een conventioneel besturingssysteem. Het haalt de besturingssystemen van gasten uit het hostbesturingssysteem. Middelen worden gepland tegen de host, die wordt uitgevoerd tegen de hardware.

Type 2 hypervisors hebben een hogere latentie dan type 1 hypervisors omdat de communicatie tussen de hardware en hypervisor via een extra laag van het besturingssysteem moet verlopen. Om deze reden zijn Type 2 hypervisors beter voor individuele gebruikers die meerdere besturingssystemen op een pc willen draaien, omdat een hogere latentie minder een probleem is.

Voorbeelden van type 2 hypervisors zijn VMware Workstation, Oracle VirtualBox en Parallels Desktop voor Mac.

NEXT
woordafbreking