Grijs haar kan zijn kleur terugkrijgen, studie ontkracht

Nieuwe ontdekking over het verouderingsproces van haar: na een periode van stress kan het grijs worden, maar het proces kan worden omgekeerd met een periode van ontspanning, zoals een vakantie

Grijs haar wordt door veel mensen afgekeurd, die hun oorspronkelijke kleur graag lang willen behouden om er jonger uit te zien. Bovendien is bekend dat perioden van bijzondere stress het verouderingsproces versnellen en de kleur eerder doen veranderen. Tot nu toe dacht men dat dit proces onomkeerbaar was, d.w.z. dat er geen weg terug was, maar een nieuwe studie heeft de zaken omgekeerd.

Haar van gekleurd naar grijs en omgekeerd: de nieuwe ontdekking

Dankzij periodes van sereniteit en ontspanning kan grijs haar zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgen, d.w.z. een natuurlijk repigmentatieproces aanmoedigen.

Wetenschappers die op zoek zijn naar bewijzen voor het aangeboren vermogen van haar om zichzelf ‘natuurlijk’ te verjongen, hebben een computermodel ontwikkeld dat laat zien hoe grijze haren zich in de loop der tijd als gevolg van stressvolle gebeurtenissen vermenigvuldigen.

De wetenschappers legden uit dat er 323 eiwitten zijn die het mogelijk maken de kleurgeschiedenis van een haar te “traceren”, en door deze gegevens te vergelijken met het haar van 14 deelnemers aan de studie, konden de onderzoekers vaststellen dat fasen van sereniteit, die zonder stress worden doorgemaakt, het mogelijk maken de oorspronkelijke kleur te herstellen.

Gedrag kan haarkleur beïnvloeden

De door de onderzoekers gevonden transformatie is een teken dat het gedrag van individuen een directe invloed heeft op hun haar en de kleur ervan kan veranderen.

Ayelet Rosenberg, hoofdauteur van het onderzoek, legde uit: “We waren verrast te zien in welke mate vakanties een effect kunnen hebben op het omkeren van het verouderingsproces. Hoewel slechts vijf haren hun oorspronkelijke kleur terugkregen, was dit genoeg om aan te tonen dat het bleken omkeerbaar was”.

“Op een dag zouden artsen haarpigmenten kunnen gebruiken als diagnostisch instrument, met behulp van onze methode die wit haar koppelt aan stress en vice versa”, concludeerde ze. Deze studie van de universiteit van Columbia wordt nu al beschouwd als een belangrijk startpunt voor een revolutie op het gebied van therapeutische haarverzorging.

Armando Mercuri