Overspanningsbeveiliging

Wat is een overspanningsbeveiliging?

Een apparaat dat computer en andere elektronische apparaten afschermt tegen stroompieken, of kortstondige spanning, die uit de voeding vloeit. De standaard Amerikaanse spanning voor woon- en kantoorgebouwen is 120 volt. Alles boven dit bedrag wordt als tijdelijk beschouwd en kan elektronische apparaten beschadigen die op een stopcontact zijn aangesloten. Hoewel stroompieken zo kort zijn dat ze in nanoseconden worden gemeten, kunnen ze aanzienlijke schade aan elektronische apparatuur veroorzaken.

Hoe het werkt

Een overspanningsbeveiliging werkt door de extra spanning naar de aardingsdraad van het stopcontact te leiden, waardoor deze niet door de elektronische apparaten stroomt, terwijl tegelijkertijd de normale spanning op zijn pad kan worden voortgezet. Elektrische stroompieken kunnen computerapparatuur beschadigen door de draden te verbranden of na verloop van tijd geleidelijk de interne componenten van het apparaat te verslijten en zelfs opgeslagen gegevens te wissen. Overspanningsbeveiligingen kunnen ook telefoon- en kabellijnen beschermen, aangezien deze ook elektrische stroom voeren.

Overspanningsbeveiliging en bliksem

Het is een algemeen misverstand dat overspanningsbeveiligers systemen beschermen tegen bliksem, de meest bekende bron van stroompieken. Zelfs de meest effectieve overspanningsbeveiligers kunnen apparatuur niet beschermen tegen de plotselinge toename van de elektrische druk van miljoenen volt die bliksem kan leveren.

De beste manier om schade tijdens onweer te voorkomen, is door apparaten los te koppelen die onherstelbaar kunnen worden beschadigd. Overspanningsbeveiligingen beschermen apparatuur vaker tegen stroompieken met een lagere spanning die vaak voorkomen in moderne elektrische bedrading. Apparaten zoals koelkasten en airconditioners hebben bijvoorbeeld grote hoeveelheden energie nodig om motoren en compressoren aan en uit te zetten, waardoor stroompieken ontstaan ​​die de constante stroom van spanning verstoren. Defecte bedrading, uitgevallen stroomleidingen en defecte apparatuur bij de stroombron (nutsbedrijf) kunnen allemaal ook stroompieken veroorzaken.

Overspanningsbeveiligingen worden ook stekkerdozen, overspanningsonderdrukkers en tijdelijke onderdrukkers genoemd.