Hoe kiest u de accu voor uw elektrische scooter

Wat zijn de bijzonderheden van de accu voor uw elektrische scooter, welke moet u kiezen tussen de twee types, hoe lang duurt het opladen en hoe vervangt u hem.

Een nieuwe en steeds populairder wordende trend in Italiaanse steden is het gebruik van elektrische scooters om zich te verplaatsen, vooral in het centrum van de stad. Deze eco-duurzame en slimme vervoermiddelen zijn perfect voor wie het stadsverkeer niet wil trotseren om naar het werk te gaan en wil bijdragen tot het schoner en groener maken van zijn stad. Er zijn veel modellen op de markt, maar hoe kiest u die? Een belangrijke factor om rekening mee te houden is de accu van de elektrische scooter.

In dit artikel bekijken we de belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden voordat u een accu voor elektrische scooters koopt, hoe u de levensduur kunt verlengen en hoe u de accu kunt vervangen.

Accutype en vermogen

Er zijn twee soorten accu’s voor elektrische scooters: lithium en lood-zuur. Lithiumbatterijen worden beschouwd als de beste keuze omdat ze veel lichter zijn (een niet te onderschatten kenmerk wanneer het gaat om een vervoermiddel als een elektrische scooter). Bovendien hebben zij het grote voordeel dat zij geen “geheugeneffect” hebben. Dit betekent dat zij kunnen worden opgeladen zelfs wanneer zij niet volledig ontladen zijn en dat zij hun lading langer behouden, zelfs tijdens perioden van inactiviteit. Ten slotte hebben lithium-ion-accu’s een langere levensduur: ze kunnen tot 4/6 jaar meegaan.

Het enige nadeel van lithium-accu’s is hun kostprijs: ze zijn veel duurder dan lood-zuur-accu’s. Hun langere levensduur, hogere prestaties en lagere onderhoudskosten maken ze echter een investering op korte termijn waard.

Batterijautonomie en oplaadtijden

De batterijautonomie, d.w.z. het aantal kilometers dat u met uw elektrische scooter kunt afleggen voordat u hem moet opladen, is uiteraard afhankelijk van het model. In het algemeen varieert dit van minimaal 20 km tot maximaal 60 km voor de krachtigste modellen, maar veel hangt ook af van het soort weg waarop u zich bevindt, uw rijstijl en het gewicht van de berijder. Als u een licht hellend traject aflegt, of een stadsgedeelte met veel kruispunten waar u vaak moet stoppen en opnieuw moet beginnen, raden wij u aan te kiezen voor een krachtige, krachtige elektrische scooteraccu.

Wat de oplaadtijd betreft, kan een volledige oplading echter tussen de 4 en 5 uur duren voor modellen uit het middensegment, en ‘slechts’ 2 uur voor modellen uit het zeer hoge segment.

Levensduur van de batterij van een elektrische scooter

De levensduur van een batterij van een elektrische scooter wordt gemeten in oplaadcycli. Batterijen in perfecte staat gaan gemiddeld tot 1000 cycli mee (de krachtigste tot 1500), waarna zij geleidelijk aan kracht beginnen te verliezen tot zij volledig zijn uitgeput. Dit betekent dat de duur van de oplading, zodra de 1000 cycli zijn overschreden, steeds korter wordt, waardoor uw elektrische voertuig onbetrouwbaar dreigt te worden. In de loop van dit artikel zullen we uitleggen hoe je de accu van je elektrische scooter vervangt, maar laten we eens kijken wat je kunt doen om de levensduur te verlengen.

Ten eerste raden we je aan om de accu niet helemaal leeg te laten lopen voordat je je elektrische scooter oplaadt: het ideaal zou zijn om het oplaadniveau tussen 20 en 80% te houden.

Het tweede advies is om je scooter niet te lang bloot te stellen aan de zon of aan temperaturen boven 45°, vooral niet in de zomer. Dek je scooter in de winter ook af met een dekzeil om hem te beschermen tegen regen, vocht en lage temperaturen.

Tot slot, om de levensduur van de accu van je elektrische scooter te verlengen, moet je ervoor zorgen dat je hem niet te lang met opgeladen accu laat staan.

Hoe vervang je de accu van je elektrische scooter

Het vervangen van de accu van je elektrische scooter is een heel eenvoudige handeling: in een paar eenvoudige stappen kun je je scooter nieuwe energie en een nieuw leven geven. Allereerst moet u een batterij aanschaffen die compatibel is met die van uw model: u kunt die van hetzelfde merk of van andere merken kopen, zolang hij maar compatibel is.

Als u de batterij eenmaal hebt aangeschaft, kunt u hem vervangen. Deze handeling moet worden uitgevoerd terwijl de elektrische scooter is uitgeschakeld. Open het batterijvak en maak de kabels en eventuele steunen los, verwijder vervolgens de batterij. Vergeet niet dat gebruikte batterijen niet bij het normale afval mogen, maar moeten worden ingeleverd bij de recyclingstations in uw gemeente. U kunt er ook mee naar een winkel gaan die elektrische en elektronische artikelen verkoopt.

Daarna plaatst u de nieuwe accu, sluit u de kabels en eventuele steunen aan en zet u ten slotte de scooter aan. Als de scooter aangaat, hebt u de accu in uw elektrische scooter correct vervangen en bent u klaar om te gaan.