Advies Postpolitie tegen cyberpesten

Op haar Facebookpagina Una Vita da Social heeft de Postpolitie een aantal nuttige tips vrijgegeven voor de jongere generatie en voor degenen die online gepest zijn

Een van de grootste problemen voor tieners op het internet is cyberpesten. Het is een groeiend fenomeen dat altijd bestreden moet worden. De Postpolitie heeft enkele adviezen aan ouders en vooral aan de jongere generatie gegeven om dit verschijnsel aan te pakken en hen voor te lichten over de gevaren ervan.

Spreek altijd je stem uit over het geleden onrecht. Het eerste advies, en misschien wel het belangrijkste, is om je ouders, leerkrachten of een volwassene die je vertrouwt te vertellen over het pesten waarvan je het slachtoffer bent geworden, zodat zij kunnen beslissen of zij aangifte zullen doen. Soms hebben kinderen de neiging zich af te sluiten uit schaamte of angst. Dit maakt de misstanden alleen maar erger. Ten tweede is het zeer nuttig om niet te reageren op bedreigingen, maar om alle berichten te bewaren, de tijdstippen van de telefoongesprekken te noteren, en de virtuele locaties van de vervolging, om een eventuele klacht beter te kunnen onderbouwen.

Hoe jezelf te verdedigen tegen cyberpesters

Indien mogelijk, kan het nuttig zijn om je e-mailadres of mobiele telefoonnummer te wijzigen. En gebruik ook blokken op je sociale accounts. Tot slot raadt de Post altijd aan om online misbruik en pesterijen te melden via http://www.commissariatodips.it/. U kunt ook de gratis online Commissariat-app downloaden, die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. “

De recente zeer ernstige nieuwsberichten, met als hoogtepunt de zelfmoord van enkele tieners en het welig tierende fenomeen van cyberpesten en al die vormen van verstoord gebruik van het web in het algemeen en van sociale netwerken in het bijzonder – leest een nota van de Rijkspolitie – hebben geleid tot de herhaling van het belangrijkste preventie-initiatief op het internet, via de Facebook-pagina Una vita da social”.

Het project Een sociaal leven

Het project Een sociaal leven is geboren als een creatief en dynamisch idee om met de tijd mee te gaan. Het is een profiel dat rechtstreeks door de Post- en Communicatiepolitie wordt beheerd. Het wil de aandacht vestigen op zowel de mogelijkheden van het web als de risico’s om in de vele valstrikken van web-predatoren te lopen. Kortom, het is de bedoeling een echte gebruikershandleiding voor de nieuwe generaties op het net te creëren. Op de pagina worden de afspraken, activiteiten en uitstekende bijdragen van alle etappes van de tournee – die binnenkort weer langs Italiaanse steden zal gaan – gepubliceerd en kunnen jonge internetgebruikers direct hun indrukken van elke afspraak posten.