Wat is kosmische inktvis?

Cosmic Cuttlefish is de Ubuntu-codenaam voor versie 18.10 van het op Ubuntu Linux gebaseerde besturingssysteem. Cosmic Cuttlefish, officieel uitgebracht op 18 oktober 2018, volgt de release van Bionic Beaver (v18.04).

In tegenstelling tot Bionic Beaver, een Long-Term Support (LTS) -release die is ontworpen om gedurende vijf jaar te worden ondersteund, wordt Cosmic Cuttlefish slechts negen maanden ondersteund. Als gevolg hiervan wordt de Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish-release ondersteund tot en met juli 2019, terwijl Bionic Beaver wordt ondersteund tot april 2023.

Wat is er nieuw in Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish?

Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish biedt voornamelijk kleine verbeteringen en toevoegingen voor het Linux server-besturingssysteem in vergelijking met eerdere releases. Updates in Cosmic Cuttlefish zijn onder meer GNOME 3.30 met ondersteuning voor VeraCrypt-codering en het nieuwe Yaru-thema dat een modernere en vlakkere look geeft, Linux Kernel 4.18, GNU Compiler Collection (GCC) 8.2, Python 3.6.7, GLIBC 2.28, LibreOffice 6.1.2 en Firefox 63.0.


Wat is een kosmische inktvis precies?

Kosmisch is een term die verwijst naar het universum of de kosmos, in het bijzonder als iets dat verschilt van de planeet Aarde. Het tweede deel van Cosmic Cuttlefish is een inktvisachtig zwemmend marien weekdier met acht armen en twee lange tentakels die de inktvis gebruikt om prooien te vangen.

Vanaf april 2019 is de Cosmic Cuttlefish-release van Ubuntu Linux vervangen door de Ubuntu 19.04 Disco Dingo-release.