De eerste Ubuntu-tablet komt eraan

BQ zegt op het MWC de Aquaris M10 Ubuntu Edition te presenteren, de eerste tablet ter wereld die het Ubuntu-besturingssysteem draait.

BQ, een Spaanse fabrikant van consumentenelektronica, presenteert op het Mobile World Congress 2016 de nieuwe Aquaris M10 Ubuntu Edition. Met de convergentiefunctie kan de tablet worden gebruikt als een desktop PC. Als er een toetsenbord en een muis op worden aangesloten, kan de tablet in desktopmodus worden gebruikt, terwijl de aanraakfunctie van het apparaat in tabletmodus blijft.

Het display van de tablet meet 10,1 inch (resolutie van 1.920 x 1.200 pixels). De quad-core MediaTek MT8163A processor is geïnstalleerd, met de kernen geklokt op maximaal 1,5 gigahertz en de MediaTek Mali-T720-MP2 grafische processor op maximaal 600 megahertz. Het werkgeheugen is maar een magere twee gigabyte. Het interne geheugen meet 16 gigabyte en kan worden uitgebreid met maximaal 200 gigabyte dankzij de micro SD-kaartsleuf.

De Ubuntu-tablet heeft twee geïntegreerde camera’s. De hoofdcamera maakt foto’s met maximaal acht megapixels, de frontcamera met maximaal vijf megapixels. Draadloze verbindingen zijn onder andere WLAN, Bluetooth en GPS.

De Aquaris M10 Ubuntu Edition draait op het Ubuntu 15.04 besturingssysteem en zal vanaf het tweede kwartaal van dit jaar in Duitsland en Oostenrijk verkrijgbaar zijn. Prijzen zijn nog niet bekend.