Overstappen naar Linux met een Windows-gevoel

Voor gebruikers kan de overstap naar Linux gemakkelijker worden gemaakt als er een Windows 10-interface voor Linux is geïnstalleerd. Linux kan dan worden bediend op een vergelijkbare manier als Windows 10. In dit artikel laten we de procedure zien voor Ubuntu.

Wie overstapt op Linux hoeft het niet per se zonder het uiterlijk of gedrag van Windows te stellen. Er zijn thema’s die, eenmaal geïnstalleerd, Linux-computers dichter bij de look en feel van Windows 10 brengen. Met name voor Gnome is er een interface waarmee Linux op bijna exact dezelfde manier kan worden bediend als Windows 10. Vooral gebruikers die niet bekend zijn met Linux en van Windows naar Linux migreren, hebben hier baat bij.

Maar de installatie is ook zinvol voor gebruikers die al zijn overgestapt van Windows naar Linux. Door een Windows 10-thema te installeren, kan de acceptatie van Linux worden verbeterd, vooral voor Windows-gebruikers. Gebruikers die vertrouwen op Libre Office kunnen zelfs de pictogrammen aanpassen zodat de knoppen van de programma’s eruit zien als Microsoft Office-pictogrammen. Dit verandert echter niets aan het gedrag van de Libre Office programma’s. Hieronder beschrijven we ook deze installatie.

Voorbereidingen voor Windows 10-thema in Linux

Voor Linux-aanpassingen moeten enkele extensies worden gedownload. Eerst moet worden nagegaan welke Linux-distributie en versie is geïnstalleerd. Om dit te doen, roept u best de terminal op via de toetsencombinatie CTRL+ALT+T. Het commando “lsb_release -a” kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld de huidige Ubuntu installatie op te vragen. In het volgende gaan we uit van Ubuntu 18.04 LTS.

Daarnaast moet worden gecontroleerd welke grafische gebruikersinterface wordt gebruikt, d.w.z. primair Gnome of Unity. Huidige Ubuntu versies vertrouwen normaal op Gnome 3.x. Met Gnome kan het Windows 10-thema worden geconfigureerd, bijvoorbeeld via de Gnome Tweak Tool. Om de geïnstalleerde Gnome versie te zien, klik op “Activities” en zoek naar “Info” of “About”. Informatie over de geïnstalleerde Linux-versie wordt dan weergegeven. De geïnstalleerde Gnome-versie kan ook hier worden bekeken.

Om het Windows 10-thema voor Linux op Ubuntu te installeren, is de eerste stap de installatie van de Gnome Tweak Tool. Dit wordt gedaan met het volgende commando in de terminal:

Sudo apt-get install gnome-tweak-tool

Dit gereedschap wordt gebruikt om de meeste instellingen te maken. Naast de Gnome Tweak Tool zijn ook extensies nodig, die op hun beurt integreren met de Gnome Tweak Tool. De extensies kunnen in Linux worden geïnstalleerd op de Gnome extensions webpagina https://extensions.gnome.org. Auf der Seite muss nach folgenden Erweiterungen gesucht werden, die am besten auch direkt heruntergeladen werden:

  • Dash to Panel
  • Arc Menu
  • Panel OSD
  • User Themes

Damit die Installation über die Webseite durchgeführt werden kann, muss zunächst die Erweiterung zur Installation von Erweiterungen für den Webbrowser (hier Chrome) installiert werden. Danach ist oft noch die Installation im Terminal notwendig:

sudo apt-get install chrome-gnome-shell

Funktioniert die Installation nicht, zeigt die Webseite eine Hilfe an, wie die Erweiterung für die verschiedenen Linux-Distributionen installiert wird. Na het bijwerken van de browser wordt een AAN/UIT-schakelaar weergegeven voor Gnome Shell-extensies na een succesvolle installatie van de extensie, die kan worden gebruikt om de extensie te installeren/activeren.

Download pictogrammen en thema

Verder zijn de Windows 10-pictogrammen beschikbaar voor Linux; het thema voor Windows 10 kan rechtstreeks van de ontwikkelaar worden gedownload. De download van de twee archieven heeft een omvang van ongeveer 25 MB. Dit thema is momenteel een van de beste Windows 10-thema’s voor Linux.

Na het uitpakken moeten de twee mappen “.themes” en “.icons” (met “.” aan het begin van de naam) worden aangemaakt in de homedirectory van de gebruiker die het thema moet gaan gebruiken. De uitgepakte map “Windows-10-Master” moet worden gekopieerd naar de map “.icons”. De map “Windows-10.1.0.0” moet worden gekopieerd naar de map “.themes”.

Inschakelen Windows 10-thema

Als alle gegevens zijn gekopieerd, wordt vervolgens het Gnome Tweak Tool gestart. De nieuwe instellingen voor “Pictogrammen” en “Toepassingen” kunnen worden opgeroepen via het menu-item “Uiterlijk”. Onder “Extensies” kunnen de eerder geïnstalleerde extensies worden geactiveerd en ingesteld. Na het activeren van de verschillende extensies en thema’s gedraagt Ubuntu zich al als Windows 10. In de instellingen van de extensies kunnen echter nog aanpassingen worden gedaan.