Bijna iedereen kent ze wel: de collega die altijd klaagt, zijn werk niet leuk vindt en het toch al jaren doet en er niets aan verandert. Volgens een onderzoek van personeelsdienstverlener Robert Half is maar liefst een derde van de ondervraagden ongelukkig op het werk.
In het leven, en dus ook op het werk, zijn niet alle dagen vol zonneschijn. Negatieve stemmingen op het dagelijkse werk mogen echter geen permanente toestand worden – een zekere mate van tevredenheid moet het doel zijn. Maar de realiteit ziet er vaak anders uit, zoals blijkt uit een recente enquête van Robert Half: een derde van de ondervraagden is ongelukkig op het werk. Bijzonder dramatisch: de helft van de getroffenen gaat desondanks niet actief op zoek naar een andere baan.
De redenen om bij de huidige werkgever te blijven, lopen uiteen: 52 procent noemt de voordelen van de huidige werkgever, zoals flexibele werkmodellen of een goed salaris, als doorslaggevend om niet van baan te veranderen. Ongeveer een derde van de ontevredenen (31%) denkt niet dat hun situatie bij een andere werkgever zou verbeteren. Nog eens 21 % van hen klaagt over het gebrek aan aantrekkelijke werkgevers als alternatief in de regio.
Andere redenen zijn te veel moeite voor sollicitaties en sollicitatieprocedures (20 %), aardige collega’s (20 %), geen tijd voor sollicitaties (17 %), zich niet willen blootstellen aan de concurrentiesituatie die sollicitatieprocedures met zich meebrengen (14 %) en gebrek aan kwalificaties voor een verandering van baan (10 %).
Dreiging van burn-out of bore-out
“Ontevredenheid van werknemers heeft een negatieve invloed op het moreel en de motivatie en zorgt voor een slecht humeur in het hele team”, zegt Sladjan Petkovic, Managing Director bij Robert Half. Ontevredenheid over een baan moet niet licht worden opgevat, want het kan snel uitmonden in een burn-out of bore-out.
Het vinden van de baan die echt past, is echter geen gemakkelijke opgave. “Wij stellen vast dat werknemers vaak worden afgeschrikt door te lange sollicitatieprocedures of een mogelijke verslechtering van de algemene voorwaarden in de nieuwe baan”, legt Petkovic uit. Voor hem is dit een fatale fout, want er zijn tal van aanbiedingen die werknemers helpen de eerste stap te zetten naar een andere baan: “Loopbaannetwerken zijn uitstekend om actuele vacatures te achterhalen, en professionele recruiters vergroten de kans op banen die echt bij de sollicitant passen door gerichte sollicitatiegesprekken.”
Het onderzoek in opdracht van Robert Half is in maart 2019 uitgevoerd door marktonderzoeksinstituut YouGov onder 1.001 werknemers.