Google Pixel 5a komt, maar niet naar Italië

Het laatste gerucht over de Google Pixel 5a is sensationeel: hij komt niet alleen niet naar Italië, maar hij is bestemd voor slechts twee landen wereldwijd

De geschiedenis herhaalt zich, opnieuw. En het is jammer voor degenen die door de jaren heen gepassioneerd zijn geweest over Google’s Pixel-serie, de serie die wordt gekenmerkt door Android precies zoals Google het bedoelt: een licht, pittig en minimalistisch besturingssysteem met slechts een paar software ‘goodies’ gericht op het vergemakkelijken van het dagelijks leven voor gebruikers.

Als Google een paar dagen geleden officieel een aantal functies van de top van de reeks Pixel 6 en Pixel 6 Pro bevestigde, waarvoor er een reële mogelijkheid is om ze niet in Italië te zien, komt er nu een andere koude douche voor fans van Google’s meest value-for-money smartphone, de Google Pixel 5a. Volgens geruchten zal de Pixel 5a niet naar Italië komen. Weer een stap terug dan, want in de 2020 line-up ontbrak alleen de “top” Pixel 5, terwijl de huidige Pixel 4a in de Bel Paese wordt gedistribueerd. Indien de indiscretie zou vooruitlopen op de werkelijke wensen van het bedrijf, zou Google zich namelijk terugtrekken uit de Italiaanse markt, althans wat smartphones betreft.

Google Pixel 5a komt in een paar landen

Dit is zeker geen goed nieuws voor Italiaanse liefhebbers, die het Google-assortiment de afgelopen twee jaar geleidelijk hebben zien uitdunnen: in 2019 werden alle door Google ontworpen Pixels in Italië gedistribueerd, in 2020 bleef één op de twee buiten de Italiaanse grenzen, terwijl 2021 op dit punt wel eens herinnerd zou kunnen worden als het jaar waarin Google’s smartphones Italië voorgoed in de steek laten.

Het gerucht komt nadat Bloomberg een paar dagen geleden had aangekondigd dat de lancering van de Google Pixel 5a eind augustus zou plaatsvinden, een gerucht dat consistent is met wat er vorig jaar gebeurde toen de Google Pixel 4a in de tweede helft van de maand werd onthuld.

Dan, de koude douche: een andere bron, FrontPage Tech, meldt dat volgens de verzamelde informatie de Google Pixel 5a in een paar landen op de markt zal worden gebracht. Letterlijk een paar: de Verenigde Staten en Japan. Het zijn dus niet alleen Italiaanse liefhebbers die teleurgesteld zullen zijn dat een product dat zich in de loop der jaren heeft onderscheiden door de evenwichtigheid van zijn hardware en zijn hoge prijs-kwaliteitverhouding niet zal worden verkocht.

Het is moeilijk uit te leggen, zo niet door de chipcrisis

Waarschijnlijk is de keuze van Google in zekere zin afgedwongen door de chipcrisis die momenteel over de hele wereld woedt. De schaarse beschikbaarheid van elektronische componenten kan Google hebben geadviseerd om de distributie van de Pixel 5a zo veel mogelijk te beperken, om te voorkomen dat de vraag naar het middenklasse model de productieketen in een crisis zou storten op een moment dat de crisis zo hevig is, en om te voorkomen dat Google een slechte indruk maakt als gevolg van een distributie die fragmentarisch zou kunnen zijn.

Het enige wat de fans nog kunnen doen, is hopen dat het gerucht van vandaag niet klopt en dat Google iedereen zal verrassen wanneer het de Pixel 5a lanceert door de distributie ervan niet tot slechts twee landen te beperken.