vermetelheid

Audacity is een open source, meertalige audiobewerkings- en opnamesoftware voor Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen. Audacity werd voor het eerst uitgebracht in mei 2000 en wordt gebruikt door muzikanten, wetenschappers, podcasters, foley-artiesten en vertellers om talloze soorten audio-opnamen te componeren, op te nemen en te produceren. Er worden regelmatig nieuwe versies van Audacity uitgebracht (ongeveer twee keer per jaar) en de Audacity Wiki biedt diepgaande tutorials en up-to-date referentiemateriaal.

Met deze software kunnen gebruikers een aantal taken uitvoeren, waaronder:

  • Neem live audio en audioweergave op
  • Upload en bewerk bestaande opnames
  • Exporteer definitieve opnames in een aantal verschillende bestandsindelingen
  • Pas effecten toe zoals echo, vervorming, nagalm, ruisonderdrukking, tempo verhogen / verlagen en
  • Genereer kunstmatige geluiden zoals toetsenbordtonen, piepgeluiden en roze ruis
  • Neem geluid op van virtuele instrumenten
  • Schrijf aangepaste effect- en geluidplug-ins (ondersteunde formaten zijn onder meer LADSPA, LV2, Nyquist, VST en Audio Unit)

Audacity vs. andere audiosoftware

Audacity is de meest populaire audiobewerkingssoftware die beschikbaar is onder de GNU General Public License (GPL), waarmee verkopers Audacity vrijelijk kunnen verkopen / distribueren of kunnen bundelen met hun eigen producten. De open source-code betekent dat Audacity ongelooflijk veelzijdig is en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke gebruiker. De flexibiliteit kan echter soms een nadeel zijn, aangezien Audacity is bekritiseerd vanwege zijn leercurve; de brede selectie aan bedieningselementen, effecten en aanpassingsopties kan overweldigend zijn voor een nieuwkomer in het programma, vooral in combinatie met de matte gebruikersinterface.

Om deze reden geven sommige Audacity-critici er de voorkeur aan om meer intuïtieve, gelicentieerde audiobewerkingssoftware te gebruiken, zoals Adobe Audition, Wavepad of Apple’s Garageband. Dit soort programma’s heeft ook vaak de voorkeur vanwege hun vermogen om grotere bestanden op een hoger volume te verwerken, hoewel ze meestal kosten met zich meebrengen en mogelijk niet in staat zijn om specifieke functies uit te voeren die zo nauwkeurig zijn afgestemd als Audacity. Andere open source-audiosoftware met minder functies en beperktere functionaliteit dan Audacity zijn Ardor, LMMS en Mixxx.