Eniac

ENIAC, een acroniem voor ELEKTRONISCHE Numerisch Integrator And Computer wordt beschouwd als de eerste operationele elektronische digitale computer in de Verenigde Staten, ontwikkeld door Army Ordnance om ballistische schiettafels uit de Tweede Wereldoorlog te berekenen. De eerste volledig elektrische computer werd in 1942 voorgesteld door natuurkundige John Mauchly en werd in 1945 voltooid.

ENIAC-componenten

De ENIAC woog 30 ton, gebruikte 200 kilowatt elektrisch vermogen en bestond uit 18,000 vacuümbuizen, 1,500 relais en honderdduizenden weerstanden, condensatoren en inductoren. De ENIAC gebruikte 20 accumulatoren met één getal als primaire functionele eenheden, maar bevatte ook speciale eenheden voor vermenigvuldiging, deling en vierkantswortels.

Hoe werd de eerste computer gebruikt?

Naast ballistiek omvatte het toepassingsgebied van de ENIAC weersvoorspelling, atoomenergieberekeningen, kosmische stralingstudies, thermische ontsteking, random-number studies, windtunnelontwerp en ander wetenschappelijk gebruik. De ENIAC raakte al snel achterhaald omdat de behoefte ontstond aan hogere rekensnelheden.

5 leuke weetjes over de eerste computer, ENIAC

  • De ENIAC voerde tegelijkertijd rekenkundige bewerkingen en overdrachten uit.
  • Het kostte weken opbouwtijd om nieuwe problemen te programmeren.
  • De enige mechanische elementen van de ENIC waren buiten de rekenmachine. Dit omvatte de IBM-kaartlezer voor invoer, een ponskaart voor uitvoer en 1,500 relais.
  • De verdeler en vierkantsworteleenheid werkten door herhaald aftrekken en optellen.
  • ENIAC was het prototype waaruit de meeste andere moderne computers zijn voortgekomen. ((bron))


Aanbevolen literatuur: Kompoos Study Guide: The Five Generations of Computers
beschrijft elk van de vijf generaties computers en belangrijke technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige apparaten die we tegenwoordig gebruiken.