monochroom

De term monochroom betekent één kleur of meerdere tinten van één kleur. Grijswaarden worden bijvoorbeeld als monochroom beschouwd, wat een reeks grijstinten is van wit tot zwart.

Monochrome in computing

Wanneer we het over computers hebben, werd monochroom gebruikt om vroege CRT-computermonitors te beschrijven die slechts één kleur vertoonden. De meest gebruikte kleur was groen, maar ook amber of wit werd gebruikt. Welke kleur een monitor ook gebruikte, zou de kleur zijn van de tekens of afbeeldingen die op de donkere achtergrond zouden verschijnen. In de jaren tachtig werden meerkleurige schermen geïntroduceerd. Hoewel kleurenschermen al snel de standaard werden, werd nog steeds monochroom gebruikt, maar het raakte achterhaald tegen de tijd dat het LCD-scherm werd geïntroduceerd.

Monochroom versus grijswaarden versus zwart-wit

Bij gebruik in termen van ontwerp verwijst monochroom vaak naar iets dat bestaat uit meerdere tinten van één kleur. Dit idee kan ook worden toegepast op fotografie. Sommige termen worden door elkaar gebruikt, maar kunnen verschillende betekenissen hebben.

Zwart en wit en grijswaarden betekenen in wezen hetzelfde. De term zwart en wit is bedacht na de uitvinding van kleurenfotografie omdat er een manier moest zijn om de twee te onderscheiden. Grijstinten zijn nauwkeuriger omdat zwart-witafbeeldingen niet alleen uit zwart en wit bestaan, maar ook tussen grijstinten in.

Hoewel alles dat in grijstinten is, monochroom is omdat het uit verschillende grijstinten bestaat, zal niet alles dat monochroom is, grijstinten zijn. Foto’s of video’s die in de nachtzichtmodus zijn gemaakt, worden bijvoorbeeld in zwart-wit groen weergegeven.