Lion-baas Erwin Deutsch sluit winkel

Om 12.00 uur donderdag kregen de Lion-werknemers een schok te verwerken: bedrijfsoprichter Erwin Deutsch legde in schaarse bewoordingen uit dat hij Lion Electronics moest sluiten wegens de slechte bedrijfssituatie en dat alle werknemers zouden worden ontslagen. Het zusterbedrijf Netsquare wordt niet getroffen.

Nu gaan binnenkort eindelijk de lichten uit bij Lion Electronics. In het najaar werden al 140 werknemers ontslagen, en ook de resterende 100 kregen donderdag ontslag aangezegd. De zaken gaan slecht, volgens Lion’s directeur Erwin Deutsch.

De werknemers zijn geschokt. Er is geen ondernemingsraad of vakbondsorganisatie in het bedrijf, en dus is er geen sprake van een ontslagvergoeding of een sociaal plan. Alternatieve banen zijn zeldzaam in de Eifel. Voorlopig gaan de dagelijkse zaken door, er is nog genoeg werk. Maar het nieuws van de op handen zijnde sluiting zal zeker negatieve gevolgen hebben, dat weten de werknemers ook.

Wat ook voor een slechte stemming zorgt, is het feit dat blijkbaar slechts een deel van het bedrijfsnetwerk zal worden stilgelegd. Netsquare en de bij haar aangesloten bedrijven worden niet getroffen. Een jaar geleden omvatte de Lion/Netsquare-groep in totaal 14 ondernemingen. Erwin, Helga, Stefan en Katja Deutsch alsmede Karl-Heinz Müller en Wolfgang Klein verschenen in de afzonderlijke bedrijven in wisselende rollen als vennoot, directeur, directielid of aandeelhouder.

Een reorganisatie was gepland die het aantal bedrijven tot zes zou terugbrengen. Lion Electronics werd op 27 februari samengevoegd met de dochterondernemingen Prosoft Wonderlite Computer AG en Transmedia Computer Systeme AG. Nu zal Lion Electronics International Computer Discount 2000 GmbH, optredend als de rechtsopvolger, worden geliquideerd. Volgens de bevoegde districtsrechtbank is er echter geen aanvraag tot insolventie ingediend.