Wat zijn de basisonderdelen van een PC

Motherboard, CPU, RAM, videokaart, voeding en harde schijf zijn de belangrijkste onderdelen van een computer. Dit is wat ze doen

Elke dag gebruiken we onze computers om een heleboel dingen te doen. Van werk naar plezier. Het gebruik van een PC is nu heel eenvoudig. Maar begrijpen hoe een computer werkt en welke onderdelen erin zitten is veel complexer. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het scherm en het toetsenbord.

Je kunt geen gids beginnen over hoe een computer eruit ziet zonder te beginnen met het moederbord. Het moederbord is, zoals de naam al zegt, een bord van geïntegreerde schakelingen dat de andere componenten van de computer met elkaar verbindt en met elkaar in verbinding stelt. Het moederbord maakt gebruik van software, BIOS genaamd (Basic Input Output System), waarmee alle verschillende geïnstalleerde componenten kunnen worden beheerd. De BIOS-software bevindt zich in een kleine chip die op het moederbord is geïnstalleerd.

CPU

De processor of centrale verwerkingseenheid (CPU) is een beetje als de benen en armen van het apparaat. Het dient om de computer te laten werken. De CPU coördineert de andere eenheden die gegevens verwerken, voert wiskundige berekeningen uit en komt binnen met instructies van de verschillende software die op de machine is geïnstalleerd. De CPU heeft de vorm van een vierkante chip, waarvan één zijde is voorzien van een reeks metalen “voetjes” die dienen om hem aan het moederbord te verankeren. De processor zit dan op het moederbord en meestal zit er een koellichaam bovenop. Dit wordt gebruikt om de CPU te koelen en gevaarlijke oververhitting te voorkomen.

Voeding

De voeding is het element dat de juiste hoeveelheid stroom in de computer laat lopen. Er zijn verschillende modellen voedingen op de markt, en over het algemeen geldt: hoe stabieler de regeling van de geleverde spanning, hoe duurder het onderdeel. Als u toch een voeding koopt, moet u er altijd een kopen die niet te goedkoop is, bij voorkeur een met afgeschermde kabels en meerdere uitgangen.

RAM

RAM, wat staat voor Random Access Memory, is een vluchtig geheugen dat de gegevens die nodig zijn om de pc te laten werken, zeer snel opslaat en weer ophaalt. Hoe efficiënter en groter het RAM-geheugen, hoe groter de prestaties van de PC. De grootte doet er echter tot op zekere hoogte toe, de beste RAM wordt gemaakt door gerenommeerde en gerenommeerde merken, met lage latentietijden en koellichamen.

Harde schijf

De harde schijf, of harddrive, is het magnetische type element voor de opslag van bestanden, waarmee zowel lees- als schrijfbewerkingen mogelijk zijn. Zij zijn in het algemeen vervaardigd van aluminium of glas en bedekt met ferromagnetisch materiaal, met twee koppen per schijf. Het zijn de fysieke plaatsen waar elk document wordt opgeslagen wanneer we bewerkingen uitvoeren zoals SAVE en SAVE AS. Hun toekomst wordt bedreigd door de nieuwe solid state schijven. Elke computer kan een of meer harde schijven hebben, zowel interne als externe.

Videokaart

De videokaart is een van de fundamentele onderdelen van onze computer. Het stelt ons in staat om zelfs het kleinste stipje op ons scherm te zien. Zonder videokaart zou het scherm zwart blijven. Er zijn geïntegreerde of externe videokaarten. De eerste zijn geïntegreerd in het moederbord, de laatste zijn componenten die in de computer zijn gemonteerd.

Randapparatuur

Andere fundamentele componenten zijn de randapparatuur. We hebben het over muizen, monitoren, printers en toetsenborden. Tot de meest gebruikte randapparatuur behoren die voor het lezen van DVD’s en CD’s.