Het einde van e-mail is nabij

Een onderzoek van Slack en Wakefield Research voorspelt het einde van e-mail als zakelijk communicatiemiddel. Er wordt gezegd dat het inefficiënt, ouderwets en een bron van frustratie is. Maar zoals we allemaal weten, leven de doden langer.

Volgens de “CIO Survey”, uitgevoerd door het Amerikaanse technologiebedrijf Slack in samenwerking met Wakefield Research, wordt e-mail met uitsterven bedreigd. 55 procent van de ondervraagde IT-besluitvormers in Duitsland acht het waarschijnlijk dat een andere vorm van digitale communicatie e-mail in de komende drie jaar volledig zal vervangen. De reden die in de enquête wordt gegeven, is dat klassieke e-mail niet alleen steeds inefficiënter wordt, maar ook oude werkmethoden en een top-down bedrijfscultuur versterkt. Deze onproductiviteit leidt in toenemende mate tot frustratie bij de werknemers.

Samenwerkingsplatforms moeten het oplossen

In veel gevallen zijn samenwerkingsplatforms al ingeburgerd, althans voor interne communicatie. Naast de nieuwe manier van communiceren zijn de grootste uitdagingen van werken op afstand het opbouwen van relaties, een groter gevoel van eenzaamheid of isolement, en niet weten waar teamleden aan werken. En nu hybride werken post-pandemisch zal blijven en slechts 17 procent van de deelnemers aan het onderzoek permanent naar kantoor wil terugkeren, wordt de kwestie van een “bedrijfscultuur op afstand” steeds relevanter.

Over het onderzoek

Het Slack-onderzoek is tussen 9 en 23 februari 2021 uitgevoerd door Wakefield Research via een uitnodiging per e-mail en een online enquête. De enquête werd verspreid onder 3.000 gebruikers, gedefinieerd als professionals die Slack of Teams gebruiken voor het werk, werken in bedrijven met meer dan 100 werknemers, en wiens bedrijven betalen voor het gebruik van Slack of Teams, uit de volgende landen: VS (500), VK (500), Frankrijk (500), Duitsland (500), Japan (500) en Australië (500).

.