Wat is een e-mail?

E-mail, elektronische mail: Samen met het World Wide Web is deze dienst een van de meest gebruikte voorzieningen van het Internet, waarmee tekstberichten, maar ook andere documenten als bijlagen, razendsnel wereldwijd kunnen worden verzonden.

E-mail is enerzijds de eerder beschreven dienst waarmee computergestuurde berichten en hun bijlagen, zoals afbeeldingen, foto’s, Office-documenten, enz. kunnen worden beheerd en via netwerken kunnen worden verzonden. Tegelijkertijd wordt elk afzonderlijk bericht zelf een e-mail genoemd. In tegenstelling tot synchrone telefonie of chatprogramma’s is het een asynchroon communicatiemiddel, d.w.z. dat de afzender een bericht verstuurt zonder dat de ontvanger het onmiddellijk hoeft te ontvangen.

Geschiedenis van e-mail

De triomftocht van elektronische post begon tegen het einde van de jaren tachtig. Het was een van de eersten die gebruik maakten van de mogelijkheden van het Arpanet, de (militaire) voorloper van het Internet. Er was geen gerichte controle vanuit de industrie of andere organisaties. Het succes ervan was uitsluitend gebaseerd op het gedrag van de gebruikers en hun massale gebruik van dit instrument.

Het succes van e-mail kan met twee cijfers worden gestaafd. Alleen al in Duitsland werden in 2018 bijna 850 miljard mails verstuurd, spammails niet meegerekend. Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 4,5 miljard e-mailaccounts van meer dan 2,5 miljard gebruikers.

E-mailelementen

Een elektronische post bestaat uit verschillende elementen. Deze omvatten:

  • De header: Deze bevat informatie over de afzender en ontvanger, datum en tijd van verzending, eventuele extra ontvangers (kopie = CC, blinde kopie = BCC) en het onderwerp. Indien nodig kan de header worden verborgen en opnieuw worden weergegeven.
  • De body (inhoud): dit is de eigenlijke inhoud van het bericht met begroetingen enz.
  • De handtekening: dit is meestal informatie over de afzender, d.w.z. naam, bedrijf, logo, adres, openingsuren, enz. Onder bepaalde voorwaarden zijn er ook gekwalificeerde elektronische handtekeningen die kunnen worden gebruikt als een echte handtekening met juridische gevolgen.
  • De voettekst van de e-mail: Dit is een andere tekst onder de hele e-mail die vaak wordt gebruikt voor reclamedoeleinden van de e-maildiensten.
  • De bijlagen: Alle bestanden kunnen als bijlagen worden bijgevoegd – foto’s, afbeeldingen, video’s, audioclips en nog veel meer. Het hulpstuk hoort technisch gezien bij het lichaam, maar wordt met extra klikken toegevoegd.

.