Microsoft geeft details over Windows 8.1

Het equivalent van de Startknop keert terug linksonder in het scherm, Skydrive wordt steviger geïntegreerd en de bediening en personalisatie worden verbeterd. Hoewel het voor aanraakbediening geoptimaliseerde tegelparadigma als een succes wordt beschouwd, komt Microsoft gebruikers tegemoet die te veel nieuwe functies in de Windows-update vonden.

Er valt veel af te dingen op Windows 8. Tegenover negatieve beoordelingen staan enkele positieve berichten over de ervaring.

Dr Christian Illek, CEO van Microsoft Duitsland, vertelde IT-BUSINESS: “We hebben tenslotte 60 miljoen Windows 8-licenties verkocht in de eerste twee maanden na de verkoopintroductie. In die zin was de lancering van Windows 7 niet zo succesvol als die van Windows 8.”

Rem op de pc-markt?

Marktonderzoekers zijn kritischer en koppelen de crash van de pc-markt in het eerste kwartaal van 2013 zelfs aan Windows 8. Een van de redenen hiervoor was voor marktonderzoeker Bob O’Donnell, IDC Programme Vice President, Clients and Displays, namelijk het scepticisme van klanten ten aanzien van Windows 8: “Het is waarschijnlijk duidelijk dat de release van Windows 8 niet alleen heeft gefaald wat betreft het stimuleren van de pc-markt. In feite lijkt het erop dat het de markt heeft vertraagd.” Door de radicale verandering van de gebruikersinterface wordt het nieuwe besturingssysteem gewoon niet door de klanten aanvaard. Microsoft zou dus een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen als het de pc-markt nieuw leven wil inblazen.

Nieuw leven voor Windows 8

De Microsoft-groep heeft zeker een oor dicht bij de markt en kent de zwakke punten van het nogal controversiële besturingssysteem. Onder de codenaam “Windows Blue” wordt al enige tijd gewerkt aan een verbeterde versie.

Microsoft heeft nu in een blogbericht details over deze update gegeven.

Betere bediening

Volgens dit bericht worden de bediening en navigatie verbeterd. Met de Start-knop linksonder in het scherm, keert een stukje van de vertrouwde Windows-bediening terug. In Windows 8.1 is deze startknop een Windows-logo als een aanklikbaar pictogram zodra de gebruiker de muis daarheen beweegt. Het is dan gemakkelijker om van daaruit te navigeren. Bijvoorbeeld, in de bureaubladmodus ver weg van de kleurrijke tegels. In de desktopmodus is het logo ook permanent zichtbaar in de taakbalk linksonder.

Zoals de auteur van het Microsoft-blogbericht, Antoine Leblond, opmerkt, is rekening gehouden met en gereageerd op het feit dat aanraakfuncties nog niet zo wijdverbreid in gebruik zijn. Aanraken is nog niet het nieuwe klikken. De aanpassingen kunnen echter niet worden beschouwd als een ommekeer.

Nieuwe functies

De Windows 8.1-update bevat ook nieuwe personalisatieopties voor het start- en vergrendelscherm, verbeterde en uitgebreide zoekfuncties, nieuwe snapfuncties en de herziening van de Windows Store. De Windows Store geeft nu meer informatie over de apps die worden aangeboden. Over apps gesproken: sommige van de vooraf geïnstalleerde applicaties krijgen ook een update en hun bediening wordt verbeterd. Bovendien wordt de cloudverbinding met de Microsoft-cloudopslag Skydrive uitgebreid en vereenvoudigd.

Tegen het einde van juni

Samen met de nieuwe Internet Explorer 11 zal de preview-versie van Windows 8.1 op tijd beschikbaar zijn voor de “Build”-ontwikkelaarsbeurs in San Francisco. Dit zal plaatsvinden tussen 26 en 28 juni. Alle Windows 8 gebruikers krijgen deze preview gratis als ze geïnteresseerd zijn, aldus de Microsoft blog. □