Het einde van de fat clients nadert in de vorm van Virtual Desktop Infrastructure

Virtual Desktop Infrastructure (VDI) en modulaire applicatiediensten maken het mogelijk elke werkplekcomputer nauwkeurig te gebruiken zonder applicaties lokaal beschikbaar te hoeven stellen. Het resultaat is een extreme vermindering van de kosten en inspanningen op het gebied van administratie. Goed uitgeruste desktop-pc’s, of fat clients, zullen daarom binnenkort tot het verleden behoren, zo blijkt uit een recente Centracon-enquête.

Meer dan twee derde van de IT-managers verwacht modulaire diensten voor computerwerkplekken, zo blijkt uit een recente Centracon-enquête. De gebruikers kunnen deze centrale diensten op verzoek oproepen naar gelang van hun machtigingen. Volgens het adviesbureau zal dit als onvermijdelijk gevolg het einde inluiden van de klassieke vette klanten. Zij worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid van lokale toepassingen en een uitgesproken behoefte aan gedecentraliseerd beheer, hetgeen hoge economische lasten met zich meebrengt en waardoor de bedrijven op zoek gaan naar alternatieve oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe architectonische concepten.

“De benadering van een dynamische levering van modulaire diensten is in tegenspraak met het basisidee van monolithische vette klanten met hun stationaire oriëntatie en vaak buitensporige complexiteit van toepassingen,” oordeelt Centracon-directeur Robert Gerhards. “In plaats daarvan moeten infrastructuren worden gecreëerd die een snelle, veilige en kosteneffectieve levering van toepassingen en computerwerkstations op elk eindapparaat mogelijk maken,” wijst hij erop. Dit kan worden gerealiseerd door middel van een intelligente clientarchitectuur die gebaseerd is op het gebruik van toekomstgerichte technologieën en methoden zoals centralisatie, virtualisatie en modularisatie van diensten.

Smart Client Barometer

De resultaten van de jaarlijkse Smart Client Barometer van Centracon komen ook overeen met deze stelling. Hieruit blijkt dat het aantal bedrijven dat het complexiteitsprobleem bij desktops met gerichte maatregelen wil aanpakken, het afgelopen jaar aanzienlijk is toegenomen. Zo is 58 procent van de ondervraagde bedrijven van plan om smart client-concepten te implementeren om de complexiteit op werkstationcomputers te verminderen; in 2006 streefde slechts 29 procent van de bedrijven een dergelijk doel na.

“De stationaire fat client heeft zijn plicht gedaan en heeft niet langer een toekomst als typische werkstationcomputer,” ziet Gerhards belangrijke veranderingen naderen. “Het is niet alleen veel te duur geworden, maar het voldoet vooral niet meer aan de eisen van de huidige arbeidswereld”, benadrukt de consultant. In tegenstelling tot de traditioneel terminal-afhankelijke werkplekken, moeten werknemers op elke desktop toegang kunnen krijgen tot hun applicaties en gegevens. Dit betekent dat werkprocessen flexibeler kunnen worden ingericht om aan de meest uiteenlopende eisen te voldoen.

“Met moderne clientconcepten op basis van lokale virtualisatie ontsnapt men aan de ketenen van de infrastructuur”, beschrijft Gerhards het doorslaggevende voordeel. “Door deze nieuwe vrijheid en mobiliteit komen enorme flexibiliteitsmogelijkheden vrij en wordt een aanzienlijk hogere automatiseringsgraad van systemen en processen bereikt.”