De smartphonegolf houdt aan

Al jaren wordt gezegd dat de smartphonemarkt binnenkort verzadigd zal zijn. Maar er is ook geen teken van verzadiging in Q2 2021. Integendeel: volgens de marktcijfers van Gartner groeide de wereldwijde verkoop met bijna 11 procent.

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau Gartner zijn er in het tweede kwartaal van 2021 wereldwijd 328,8 miljoen smartphones verkocht aan eindgebruikers. Dit is een stijging van 10,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Over het geheel genomen steeg de wereldwijde verkoop van handsets met 10,2 procent, ondanks knelpunten in de levering als gevolg van aan Corona gerelateerde productiestops en tekorten aan onderdelen.

“Na een sterke start aan het begin van het jaar, werd de verkoop van smartphones in het tweede kwartaal negatief beïnvloed. Dit was te wijten aan de toegenomen quarantainevoorschriften en fabriekssluitingen in India en Vietnam als gevolg van de tweede golf van Corona, alsook aan de sluiting van winkels en beperkingen op online leveringen,” aldus Anshul Gupta, senior research director bij Gartner. “In regio’s met een hogere penetratie van 5G-connectiviteit nam de vraag naar 5G-smartphones echter sterk toe. Dit heeft de groei van de toonaangevende smartphoneleveranciers gestimuleerd.”

Fabrikantenklassement

Samsung blijft ook in het tweede kwartaal van 2021 wereldwijd op de eerste plaats van de topfabrikanten van smartphones staan. De Koreanen verkochten ongeveer 57,7 miljoen apparaten en hadden daarmee een marktaandeel van 17,6 procent.

De tweede plaats wordt ingenomen door Xiaomi met ongeveer 51,1 miljoen verscheepte apparaten en een marktaandeel van 15,5 procent.

Apple heeft in het tweede kwartaal van 2021 wereldwijd ongeveer 49,3 miljoen iPhones verkocht, waarmee het een marktaandeel van 15,0 procent heeft.

De Chinese fabrikant Oppo verscheepte in het tweede kwartaal van 2021 ongeveer 33,6 miljoen smartphones, waarmee het een marktaandeel van 10,2 procent heeft.

Vivo behaalde de vijfde plaats met 32,2 miljoen verscheepte smartphones, wat het een marktaandeel van 9,8 procent geeft.

Van de “andere” fabrikanten passeerden wereldwijd bijna 104,9 miljoen smartphones de toonbanken, wat het een marktaandeel van 31,9 procent geeft.