Android staat op het podium in de smartphonemarkt

Volgens marktonderzoekers van Gartner draait Android op meer dan de helft van de smartphones die in het eerste kwartaal wereldwijd zijn verkocht. In de ranglijst van fabrikanten staan Samsung en Nokia voor: zij hebben echter de winnende rol omgeruild.

Hoewel Android in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog een aandeel had van zo’n 36 procent in de wereldwijde verkoop, heeft het besturingssysteem nu nog meer afstand weten te nemen van de concurrentie. Android veroverde in het eerste kwartaal van 2012 een marktaandeel van 56,1 procent van de verkochte smartphones.

Twee tophonden domineren de smartphone OS-markt.

Het op de tweede plaats geƫindigde besturingssysteem (OS) iOS heeft Symbian op jaarbasis ingehaald. Terwijl iOS in het eerste kwartaal van 2011 nog een marktaandeel had van iets minder dan 17 procent, heeft het nu ongeveer 23 procent. Het verkoopaandeel van Symbian daarentegen daalde van 27,7 procent tot 8,6 procent. Ook Research In Motion (RIM), Bada en Microsoft smartphonebesturingssystemen spelen een veel kleinere rol op de markt voor smartphonebesturingssystemen dan de twee tophonden Android en iOS, met een marktaandeel van respectievelijk 6,9 procent, 2,7 procent en 1,9 procent.

Jaar-op-jaar vergelijking: Samsung haalt Nokia in

In de rangschikking van de best verkopende fabrikanten van mobiele telefoons en smartphones staat Samsung op de eerste plaats, gevolgd door Nokia, Apple, ZTE en LG. Volgens Gartner heeft Samsung in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd ongeveer 86,6 miljoen toestellen verkocht, waarmee het marktaandeel is gestegen van 16,1 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 20,7 procent.

Terwijl de verkoopcijfers van Samsung zijn gestegen, moet Nokia met verlies leven.

Nokia, dat in het eerste kwartaal van 2011 nog op de eerste plaats stond met een marktaandeel van 25,1 procent, moet nu genoegen nemen met een verkoopaandeel van 19,8 procent. Na 107,6 miljoen verkochte mobiele telefoons en smartphones in het voorgaande jaar, verkocht de fabrikant er slechts 83,2 miljoen in de periode van januari tot maart 2012.

Apple kwam op de derde plaats met 33,1 miljoen apparaten. De apparaten van ZTE gingen wereldwijd over de toonbank met ongeveer 17,4 miljoen stuks, terwijl LG ongeveer 14,7 miljoen mobiele apparaten verkocht.

Voor het eerst sinds 2009 minder verkocht

In totaal werden er in het eerste kwartaal van 2012 wereldwijd 419,1 miljoen mobiele apparaten aan consumenten verkocht. Dit is een daling van twee procent ten opzichte van het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. Dit is de eerste keer sinds het tweede kwartaal van 2009 dat de markt een daling liet zien

.