Voorspelling IDC: Windows Phone 7 haalt iOS in

Analisten van IDC hebben berekend dat de wereldwijde smartphonemarkt in 2011 met 49,2 procent zal groeien. Steeds meer particuliere en zakelijke gebruikers stappen over van hun gewone mobiele telefoon op een moderne smartphone.

In hun nieuwste prognose gebruiken de marktonderzoekers gegevens van hun Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker en voorspellen ze meer dan 450 miljoen smartphoneverkopen wereldwijd in 2011. Ter vergelijking: vorig jaar gingen er 303,4 miljoen stuks over de toonbank. Dit betekent dat de smartphonemarkt momenteel vier keer zo snel groeit als de totale markt voor mobiele telefoons.

Een blik op de cijfers onthult menig onverwachte omwenteling in de markt: Microsoft’s Windows Phone 7/Windows Mobile zal in 2015 gemiddeld met 67,1 procent groeien. Met een marktaandeel van 20,9 procent zou Microsoft in 2015 dus de tweede plaats innemen. In dezelfde periode zal het marktaandeel van Symbian volgens IDC naar verwachting met 65 procent dalen tot een armzalige 0,2 procent.

Volgens de IDC-prognose zal het iOS van Apple zijn marktaandeel relatief stabiel houden op 15,3 procent (-0,4 procent) en in 2015 zijn huidige derde plaats behouden. iOS zal echter naar verwachting worden ingehaald door het Windows Phone 7-besturingssysteem, dat in 2015 een marktaandeel van ongeveer 20,9 procent zou kunnen hebben. De analisten schrijven dit toe aan de onlangs gesloten samenwerkingsovereenkomsten tussen Nokia en Microsoft. Nokia’s overstap van het Symbian-platform naar Windows Phone heeft dus enorme gevolgen voor de hele smartphonemarkt. “Tot nu toe verloor Mircosoft gestaag marktaandeel, terwijl andere besturingssystemen lokten met nieuwigheden en aantrekkelijke opties,” zei Ramon Llamas, senior research analist. “De Nieuwe Alliantie combineert de hardwarecompetenties van Nokia met het gedifferentieerde platform van Windows Phone. We verwachten de eerste apparaten in 2012.”

Volgens de voorspelling van IDC zal Android de komende vier jaar afglijden van zijn huidige comfortabele 39,5 procent naar 23,8 procent, maar het zal wel topdog blijven.