Ap

Bij computers is een toegangspunt (AP) een netwerkhardwareapparaat dat fungeert als communicatiehub voor gebruikers van een draadloos apparaat om verbinding te maken met een draadloos LAN. Hiermee kunnen Wi-Fi-apparaten verbinding maken met een netwerk (meestal Ethernet) door verbinding te maken met een router als een zelfstandig apparaat en een Wi-Fi-signaal naar een aangewezen gebied projecteren. Een AP is waardevol voor bedrijven die veel draadloze internetgebruikers moeten ondersteunen.

Als een bedrijf bijvoorbeeld Wi-Fi-toegang wil inschakelen voor zijn receptie, maar geen router binnen het bereik heeft, kan een AP bij de receptie worden geïnstalleerd en kan een Ethernet-kabel door het plafond naar de serverruimte worden geleid . AP’s kunnen meer dan 50 verbindingen tegelijk verwerken, wat betekent dat gebruikers van de ene naar de andere ruimte kunnen gaan zonder netwerkonderbrekingen, omdat hun apparaten van het ene toegangspunt naar het andere schakelen zonder de verbinding te verstoren.

Voordelen van het gebruik van een AP

  • Gebruikerstoegang: Terwijl een draadloze router 10-20 gebruikers tegelijk kan ondersteunen, geeft een draadloos toegangspunt 50 of meer gebruikers toegang. Het heeft ook een betere mogelijkheid om signalen te verzenden en ontvangen.
  • Zendbereik: Het signaaltransmissiebereik van een AP kan tot 300 meter beslaan, wat handig is voor bedrijven met grote kantoorruimtes.
  • Flexibel netwerken: Een AP heeft verschillende netwerkmodi om uit te kiezen om flexibiliteit te bevorderen. Modi zijn onder meer Simplex AP, Wireless Client, Wireless Bridge en Multi-point Bridge. Het kan centraal worden beheerd met de medewerking van een draadloze AP-controller.
  • Interconnectie van meerdere toegangspunten: De dekking van een enkel AP is mogelijk te beperkt voor een onderneming, dus een multi-AP-interconnectie kan worden gebruikt om de dekking uit te breiden. Bedrijven kunnen het draadloze programma ontwerpen op basis van de specifieke situatie.

AP’s zijn minder veilig in vergelijking met bekabelde netwerken. Als er meerdere AP’s worden gebruikt en deze onjuist zijn geconfigureerd, kunnen overlappende kanalen bovendien een probleem worden.