Hoe u Bluetooth verbindingsproblemen in enkele seconden oplost

U kunt Bluetooth niet altijd gebruiken om bestanden naar een smartphone te sturen of om twee apparaten met elkaar te verbinden. Laten we eens kijken wat u in deze gevallen moet doen

Het is een onvervangbare technologie geworden omdat u er verschillende apparaten mee met elkaar kunt verbinden. Wij gebruiken het bijvoorbeeld om smartphones te koppelen aan infotainmentsystemen in auto’s of om afbeeldingen of documenten naar een pc te sturen. We hebben het over de Bluetooth-verbinding.

Maar die werkt niet altijd, om een aantal redenen die we later zullen uitleggen en proberen op te lossen. Het resultaat is dat draadloze connectiviteit van een handig en nuttig instrument om meerdere elektronische objecten met elkaar te laten communiceren, verandert in iets buitengewoon nutteloos. Wanneer de Bluetooth-verbinding niet werkt zoals het hoort, wordt het erg moeilijk om twee of meer apparaten met elkaar te verbinden. Of het ene apparaat herkent het andere niet, of het radiosignaal is niet sterk genoeg (of werkt slechts haperend) om bijvoorbeeld een liedje van uw smartphone over te brengen naar luidsprekers die de standaard voor draadloze gegevensverbinding ondersteunen.

Dit gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe u enkele van de meest voorkomende problemen met Bluetooth kunt verhelpen.

Verre afstand

Veel mensen maken de fout dat ze te ver weg gaan staan wanneer ze twee apparaten via Bluetooth proberen te verbinden. Afstand is een van de grootste vijanden van een draadloze verbinding. Het ideaal, volgens veel deskundigen, is om binnen 10 meter te zijn. Bovendien, hoe verder weg de toestellen staan, hoe meer obstakels er zijn. Het radiosignaal kan bijvoorbeeld worden belemmerd en aan kwaliteit inboeten door muren – vooral als die dik zijn – of door andere meubels en voorwerpen in huis of op kantoor.

Storing

Bluetooth-connectiviteit maakt, zoals u weet, gebruik van radiogolven om gegevens van het ene apparaat naar het andere over te brengen. Soms werkt de standaard niet omdat bepaalde elektronische voorwerpen het signaal storen. Er zijn apparaten die, net als Bluetooth, radiogolven gebruiken of uitzenden: Wi-Fi-routers, smartphones, magnetrons, smart-tv’s, afstandsbedieningen. In deze gevallen kunt u, als de Bluetooth-verbinding problemen geeft, proberen enkele van deze apparaten uit te schakelen.

Andere technische oorzaken

Dit is vaak slechts een tijdelijk probleem, dat kan worden opgelost door een of beide Bluetooth-apparaten uit te schakelen en opnieuw op te starten. Vaak wordt het probleem echter veroorzaakt door de batterij. Als het draadloze elektronische apparaat niet genoeg stroom heeft, zal het moeite hebben om verbinding te maken met een ander apparaat, of zal het niet de kracht hebben om een goed signaal uit te zenden.

U zou ook kunnen proberen de Bluetooth-verbinding een aantal keren aan en uit te zetten.

Het kan ook gebeuren dat de Bluetooth-standaarden verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de verbinding. Er zijn er twee: de tweede – Bluetooth LE (low energy) – verschilt van de eerste in die zin dat hij minder energie nodig heeft om te werken. De twee normen gaan niet altijd samen. Wat moet je doen? U zou kunnen proberen of de fabrikant van het oudere apparaat een update heeft uitgebracht voor de ‘oude’ Bluetooth.

Tot slot kan het ook nuttig zijn om de Bluetooth-cache te wissen. Een beetje ‘schoonmaken’ kan je alleen maar goed doen. Op Android is het heel eenvoudig: ga naar instellingen, zoek de Bluetooth-app en wis de cache.