Hoe Bluetooth headsets werken

Draadloze headsets worden steeds populairder, vooral vanwege hun draadloze gemak: ontdek hoe ze werken.

Traditionele koptelefoons raken steeds meer in onbruik. De nieuwste trend is het gebruik van draadloze koptelefoons, zodat u naar muziek kunt luisteren – en meer! – als we fysiek ver weg zijn van onze afspeelapparaten. Het is dan ook niet meer dan normaal dat veel mensen overwegen ze aan te schaffen om te profiteren van alle voordelen van dit nuttige accessoire. Alvorens de beste draadloze oortelefoons te kiezen, is het echter belangrijk te begrijpen hoe ze werken, zodat we ons kunnen oriënteren op een steeds drukker wordende markt, waar de kenmerken, specificaties en prijzen sterk uiteenlopen. Er zijn veel verschillende functies, specificaties en prijzen, evenals verschillende behoeften van het publiek.

Draadloze headsets: hoe ze werken

Er liggen veel bluetooth headsets in de schappen van winkels, allemaal uiteraard draadloos, maar met hun eigen kenmerken die hen onderscheiden van de anderen. Over het algemeen heeft dit type technologie een bereik tot tien meter, en maakt het verbinding mogelijk met verschillende apparaten die dit ondersteunen – zoals smartphones, pc’s, tablets en televisies. Maar hoe werken draadloze headsets? Uitgangspunt is dat u hiermee het afspelen van geluid kunt regelen en gesprekken kunt aannemen zonder dat u externe ontvangers nodig hebt, met behulp van de knoppen en de microfoon die gewoonlijk zijn ingebouwd. De verzonden audio wordt gecomprimeerd, maar met high-end apparaten is het verschil bijna niet waarneembaar.

Sommige modellen zijn zelfs uitgebreid met NFC-technologie – waardoor ze alleen via fysiek contact met compatibele apparaten kunnen worden gekoppeld – of, zoals de modellen die door Apple zijn gemaakt, ondersteuning voor de W1/W2-chips van Apple – waardoor ze in plaats daarvan met één druk op de knop met iOS- en iPadOS-apparaten kunnen worden gekoppeld en automatisch aan alle apparaten kunnen worden toegevoegd die op dezelfde Apple ID zijn aangesloten. Niet alleen dat, maar sommige hebben zogenaamde multipoint-technologie, ontworpen voor gebruik op twee of meer apparaten tegelijk.

Hoe Bluetooth-headsets werken op een pc

Nu het duidelijker is hoe draadloze headsets met Bluetooth-technologie in het algemeen werken, kunnen we ons richten op meer specifieke gevallen en de verschillende veelgebruikte apparaten die ze ondersteunen, zoals pc’s en smartphones. Te beginnen met de computer. Als we een paar Bluetooth headsets hebben en een PC met dezelfde technologie, dan kunnen we ze snel koppelen op de meest gebruikelijke manier. Allereerst moeten we de headset aanzetten en hem in de koppelstand zetten – meestal door de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt te houden – en dan de Bluetooth-sectie van het besturingssysteem van de computer openen. Om dit te doen, gaan we naar de Start-knop, dan Instellingen, Bluetooth en andere apparaten, en selecteren het item Bluetooth of ander apparaat toevoegen – als we een Windows-apparaat gebruiken – of Systeemvoorkeuren en dan Bluetooth – als we macOS-gebruikers zijn. Tenslotte kiezen we de naam van de draadloze headset die we willen gebruiken uit de lijst van apparaten die in de buurt gedetecteerd worden. Als onze computer geen bluetooth-verbinding heeft, is er geen probleem: we kunnen het implementeren met behulp van een speciale USB-adapter.

Hoe bluetooth headsets werken op mobiel

Nu we hebben begrepen hoe draadloze headsets werken op pc en Mac, laten we het gebied van draagbaarheid verkennen. Gericht op het mobiele front, dus dat van smartphones en tablets. Net als in het vorige geval moet u eerst de bluetooth-headset aanzetten en hem in de koppelstand zetten door de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt te houden. Zodra dit is gebeurd, gaan we onmiddellijk naar het gedeelte van het besturingssysteem dat is gewijd aan Bluetooth-apparaten. Voor Android-toestellen opent u gewoon Instellingen, dan Verbonden apparaten, Verbindingsvoorkeuren, en tikt u op Bluetooth en vervolgens op Nieuw toestel koppelen. Als je een product van de “gebeten” appel gebruikt, moet je naar Instellingen gaan – herkenbaar aan het tandwielsymbool – en dan natuurlijk Bluetooth.

Een specifiek geval is dat van iemand die wil begrijpen hoe de draadloze oortelefoons van Apple, d.w.z. de AirPods, werken. De procedure, zelfs voor dit scenario, is gelukkig eenvoudig en snel. Het enige wat we hoeven te doen is de Bluetooth van ons toestel te activeren, de behuizing van de hoofdtelefoon te openen – dezelfde die we gebruiken om hem op te laden – en de aanwijzingen op het scherm te volgen. Onmiddellijk daarna pakken we onze iPhone of iPad, vegen over het scherm om het Control Centre op te roepen en activeren de Bluetooth door op de juiste knop te drukken, herkenbaar aan het symbool van een gestileerde B. Als alternatief kunnen we de Bluetooth ook activeren door op de knop op de headset te drukken. Als alternatief kunnen we ook Bluetooth direct vanuit de iOS Instellingen inschakelen door de schakelaar op AAN te zetten.