Hoe Wi-Fi kanaal veranderen en sneller surfen

Soms moet je om je trage draadloze verbinding thuis te versnellen het Wi-Fi kanaal veranderen, hier is hoe je dat in een paar eenvoudige stappen doet

Het is vaak zo dat je thuis een onstabiele verbinding hebt. Er zijn bijvoorbeeld kamers waar het Wi-Fi-signaal niet goed werkt, of sommige apparaten zijn langzamer online dan andere. Een van de tips in deze gevallen is om te proberen het kanaal van de draadloze verbinding te veranderen.

Het veranderen van het Wi-Fi kanaal lijkt misschien een ingewikkelde operatie, maar in werkelijkheid is het een actie die iedereen kan uitvoeren in slechts een paar minuten en met een paar stappen. We hebben maar twee apparaten nodig om de kanaalwisseling te voltooien. Onze thuisrouter, natuurlijk, en een apparaat met een Wi-Fi-verbinding. Dus tablets, computers of smartphones zijn allemaal goed. Opgemerkt moet worden dat deze handeling bij de nieuwste generatie routers overbodig is, omdat deze het Wi-Fi-kanaal automatisch bijwerken om altijd de best mogelijke verbinding te hebben. Als uw modem deze functie echter niet heeft, zult u het handmatig moeten doen.

Aanloggen op de router

De eerste stap om het Wi-Fi-kanaal handmatig te wijzigen, is het openen van de router. Om dit te doen, typt u gewoon het adres 192.168.1.1 of het adres 192.168.0.1 in een webbrowser. Op dit punt moeten we de combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam invoeren die nodig is om toegang te krijgen tot onze modem. Indien wij deze gegevens nog nooit hebben gepersonaliseerd, is het advies om dit zo spoedig mogelijk te doen om onze veiligheid te verhogen, zij zijn meestal dezelfde op alle fabrikanten. De combinatie is soms Admin/Admin en soms Admin/Paswoord.

Vind IP-adres

Als u het IP-adres niet kunt vinden op de pagina van de router, kunt u het vinden op uw computer. Als we bijvoorbeeld een Windows 10-pc hebben, drukken we op de Start-knop en zoeken en klikken we op de opdrachtprompt-app. Voer op de prompt ipconfig in en druk op Enter. Op dit punt onder de gegeven antwoorden controleren we naast de vermelding Default Gateway, de gegevens ingevoerd in dat gedeelte is ons IP-adres.

Het Wi-Fi-kanaal wijzigen

Als je eenmaal toegang hebt tot het configuratiescherm van de router vinden we het gedeelte gewijd aan de configuratie van het draadloze netwerk. Om dit te doen zullen we een beetje moeten prutsen omdat elke router, afhankelijk van de verschillende fabrikant, zijn eigen schema heeft om toegang te krijgen tot deze pagina. Op dit punt, zodra we de sectie draadloze netwerkinstellingen op het configuratiescherm van de modem bereiken, zoeken we naar de optie Wi-Fi-kanaal. Deze zijn verschillend als we 2,4GHz of 5GHz netwerken gebruiken. Op de laatste zou het niet nodig moeten zijn het kanaal te veranderen omdat de standaard kanalen het beste werken. Op 2.4GHz netwerken zijn de “beste” kanalen 1, 6 of 11. Omdat zij de enigen zijn die elkaar niet overlappen in de ontvangst. Zodra het kanaal is gewijzigd, klikt u op de knop Toepassen of Opslaan op de beheerpagina van de router. En dat is het. Houd er rekening mee dat de router soms opnieuw opstart na deze handeling.