Ampere voor werkstations en datacenters

Met de RTX 6000 en de A40 brengt Nvidia Ampere grafische kaarten in volledige configuratie met 48 GB GDDR6 voor werkstations en desktopvirtualisatie. De Bluefield-2X smart NIC is naast een GPU ook voorzien van een Ampere-chip voor AI-gebaseerde beveiligingsfuncties.

Nvidia breidt de Ampere-architectuur nu uit naar werkstations en datacenters. De RTX A6000 – de fabrikant laat de Quadro naam vallen met deze nieuwe generatie kaarten – is een volwaardige PCI Express 4.0 kaart met een GA102 GPU. Het combineert 10.752 CUDA-kernen, 84 tweede-generatie RT-kernen en 336 derde-generatie Tensor-kernen op één chip. Vergeleken met de vorige generatie moeten de RT-kernen twee keer zo goed presteren in ray tracing- of computertoepassingen, terwijl de Tensor-kernen vijf keer zo goed moeten presteren in AI-werklasten.

Net als bij de pc-kaarten van de RTX-3000-serie wordt GDDR6 gebruikt voor het grafisch geheugen, maar dan 48 GB met ECC. Met NVLink kunnen twee kaarten worden gecombineerd om 96 GB aan grafisch geheugen te gebruiken voor zeer grote werkbelastingen. De RTX A6000 is een dubbelbrede kaart met een stroomverbruik van 300 watt. Vier weergavepoorten zijn beschikbaar als uitgangen. De kaart kan worden gebruikt in werkstations en in servers voor VDI. Verschillende vGPU-profielen worden er ondersteund.

De technisch vergelijkbare datacenterkaart A40 verschilt van de RTX A6000 door de passieve koeling en het iets tragere geheugen. In tegenstelling tot de vorige serverkaarten, is de A40 uitgerust met drie DisplayPorts. Deze zijn echter standaard uitgeschakeld, omdat de kaart vooraf geconfigureerd is voor vGPU-gebruik. De RTX A6000 moet in december beschikbaar zijn, de A40 begin 2021. Nvidia heeft nog geen prijzen genoemd.

Tegelijkertijd stuurt Nvidia het Omniverse-platform een open bètafase in. Het is een op RTX gebaseerd 3D-simulatie- en samenwerkingsplatform op basis van Pixars Universal Scene Description (USD), dat samenwerking tussen verschillende 3D-toepassingen en ecosystemen van verschillende fabrikanten mogelijk maakt.

Bluefield-2X: slimme netwerkkaart met Ampere GPU

Met de overname van Mellanox heeft Nvidia ook hun Bluefield smart NIC-serie geërfd. Met de Bluefield-2 DPU PCI Express 4.0-kaart breidt Nvidia het scala aan functies uit door gebruik te maken van een Data Processing Unit (DPU). Deze chip combineert de Mellanox ConnectX-6 Dx SmartNIC-functies met acht extra ARM-A72-kernen, die beveiligings-, netwerk- en opslagtaken overnemen om de CPU te ontlasten. De opslagcomponent ondersteunt NVMe-oF en is ontworpen om functies als deduplicatie en compressie te versnellen. Het netwerkgedeelte biedt ondersteuning voor 200 Gbps Ethernet en InfiniBand.

De BlueField-2X DPU heeft ook een extra A100 GPU voor AI-gebaseerde veiligheidsanalyses. Met de DOCA Software Development Kit voorziet de fabrikant software ontwikkelaars van gereedschappen voor het bouwen van DPU-versnelde datacenter diensten. De Bluefield 2 DPU moet vanaf begin 2021 beschikbaar zijn in systemen van diverse serverfabrikanten. Softwareondersteuning komt van VMware, Red Hat, Canonical en Microsoft Windows. De BlueField-2X is momenteel nog in ontwikkeling.