Brandbeveiliging voor datacenters van Wagner

Op Cebit 2017 presenteert Wagner Group GmbH brandbeveiliging die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de eisen van datacenters. Op de samenwerkingsstand “360° DC Lounge”, E88 in hal 12, laat de fabrikant uit Langenhagen van 20 tot en met 24 maart 2017 zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van efficiënt en residuvrij blussen en hoe bedrieglijke alarmvrije rookdetectie eruit kan zien.

Een ramp voor elke datacenter-exploitant is het verlies van de beschikbaarheid van gegevens in geval van brand. In een tijdperk waarin datacenters met de hoogste beschikbaarheid een maximale jaarlijkse uitvaltijd van niet meer dan 5 minuten moeten garanderen, is een brandbeveiligingsoplossing die de stroom uitschakelt en blusresten achterlaat, verouderd.

“Waarom. Uw datacenter vragen in een notendop.” – is het motto van het 360°dcLounge paviljoen, waar Wagner zichzelf en zijn brandbeveiligingsoplossingen zal voorstellen. Daarnaast zal het tentoonstellingsaanbod in hal 12 zich richten op exploitanten, planners en installateurs van datacenters.

“In deze hal wordt het duidelijk en helder: brandbeveiliging hoort ook bij een datacenter, en daar zijn wij de experts voor”, zegt Michael Kind, vestigingsmanager Wagner Hannover/Hamburg. Klanten van Wagner zijn onder meer DARZ GmbH, het parlement van Nedersaksen en Noris Network AG.

Het portfolio

Eén van de producten is de actieve zuurstofreductietechnologie “Oxy Reduct”, die actief beschermt in plaats van alleen maar reageert. Het preventieve systeem begint al voordat er brand uitbreekt en beschermt tegen bedrijfsonderbrekingen en gegevensverlies in de IT-sector.

De actieve zuurstofreductietechnologie

Het idee achter de technologie is om te voorkomen dat een brand überhaupt ontstaat. Om dit te bereiken wordt het zuurstofgehalte in de te beschermen ruimte permanent verlaagd tot onder de ontstekingsgrens van de daar heersende materialen en op dit niveau op gecontroleerde wijze gehouden. De stikstof die nodig is voor de zuurstofreductie wordt ter plaatse uit de omgevingslucht gegenereerd als dat nodig is.

Voor de vroegst mogelijke branddetectie – volgens Wagner de basis van elk brandbeveiligingsconcept – vertrouwt de fabrikant op de aanzuigende rookmelders van de “Titanus”-familie. Zij detecteren zelfs de kleinste hoeveelheden pyrolysedeeltjes, zodat rook van bijvoorbeeld een smeulende kabel wordt gedetecteerd voordat deze zich tot een echte brand ontwikkelt. Het systeem is bijzonder geschikt voor gebruik op verhoogde vloeren, moeilijk bereikbare plaatsen en als bescherming van kamers en meubilair.

Het tijdvoordeel dat wordt verkregen door de actieve opsporing in een vroeg ontwikkelingsstadium maakt het mogelijk grotere schade te voorkomen door tijdig in te grijpen. Speciaal voor serverkasten biedt Wagner de “Titanus Rack Sens” aan, een 19″ grote, netwerkcompatibele detector in één of twee hoogte-eenheden, die gemakkelijk in servers kan worden geïntegreerd of in serverkasten kan worden geïmplementeerd.

Meerfasig concept

Een gasblussysteem voor datacenters dat efficiënt werkt en vooral geen residu’s achterlaat: Volgens Wagner zijn dit de kenmerken van het “Firexting” product. Afhankelijk van de eisen van de exploitanten en de individuele omstandigheden ter plaatse, worden CO2, “Novec 1230” en vooral stikstof als blusgas gebruikt.

Die Löschanlage

Met het inerte gas stikstof zijn ook meerfasige brandbeveiligingsconcepten mogelijk in combinatie met een Oxy-Reduct systeem. Aldus kan het zuurstofgehalte in een schuilplaats met een dergelijk systeem eerst zodanig worden verlaagd dat er een verminderd brandgevaar is.

Als brandmelders rookontwikkeling detecteren, kan een Firexting blussysteem worden gebruikt om de zuurstof snel te verlagen tot een blusbare concentratie. Daarna kan het Oxy-Reduct systeem de verlaagde zuurstofconcentratie in de ruimte onbeperkt handhaven om de oorzaak van de brand op te sporen en weg te nemen. Zo kunnen brandbeveiligingsoplossingen op maat van de klant en zijn behoeften worden gecreëerd, waarbij preventieve brandvermijdingstechnologie wordt gecombineerd met energiebesparende installatietechnologie.