Microsoft vertrouwt op slimme muizen

“De oorlog om talent raakt ook ons”, bekent Robert Helgerth, directeur MKB & Partners bij Microsoft. De softwaregigant gaat zijn eigen weg in de strijd om de besten – bijvoorbeeld op kleuterscholen.

“We willen mensen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met IT en Microsoft,” zei Helgerth. De reclame begint in de kleuterschool. En het gaat als volgt: MS-werknemers nemen kleuterscholen (vaak in sociaal zwakkere buurten) in sponsoring, installeren het Schlaumäuse-programma op een PC. Daar profiteert iedereen van. “De werknemers komen heel enthousiast terug, en voor de kinderen zijn ze Mr. Microsoft. Dit bevordert op zijn beurt hun identificatie met het bedrijf. “Motivatie komt voort uit identificatie,” verwoordde Helgerth het kernachtig.

Voor sociale betrokkenheid geeft Microsoft werknemers tot drie dagen per jaar vrij. Een prettige bijkomstigheid: de ongewenste fluctuatie is minder dan 1 procent. Bovendien ondersteunt Microsoft zijn partners actief in hun zoektocht naar werknemers. Met MS Employ werd een banenportaal voor IT- en verkoopspecialisten gelanceerd. Daar kunnen MS-partners hun bedrijf voorstellen en op zoek gaan naar specialisten. Daarnaast verzorgt Microsoft opleidingen in samenwerking met haar partners. “Wij zoeken leerlingen voor onze partners, van wie de ene helft bij ons en de andere helft bij de partner zijn opleiding afmaakt.”