Kleine pro-kaart en groot 3D-ecosysteem

Nvidia introduceert de RTX A2000, een zuinige en compacte grafische kaart voor werkstations die ook geschikt is voor AI-toepassingen. Het draagt ook bij aan het Omniverse 3D-platform, dat gedistribueerd teamwork in real-time aan 3D-projecten mogelijk maakt.

Tijdens de virtueel gehouden Siggraph 2021 heeft Nvidia het doek opgehaald van een nieuwe grafische kaart voor werkstations met Ampere-architectuur. De RTX A2000 is het kleinste model in de familie, en dat moet letterlijk worden opgevat. Hoewel het twee sleuven op het moederbord inneemt, is het slechts half zo hoog en relatief kort met iets minder dan 17 centimeter. Met de low-profile kaart komt Nvidia tegemoet aan de huidige trend naar compacte werkstations. De basis van de RTX A2000 is een GA106 GPU met 3.328 Cuda cores, alsook 104 Tensor en 26 Raytracing cores, die tot 8 teraflops zou moeten halen. Het grafisch geheugen, dat is aangesloten via een 192-bit interface, is 6 GB. De GRRD6 chips zijn ECC-geschikt. De kaart biedt vier mini-DisplayPorts 1.4 voor de aansluiting van monitoren. Nvidia benadrukt de hoge efficiëntie van de RTX A2000, die naar verluidt maximaal 70 watt verbruikt en geen extra 12-volt voeding nodig heeft. De PCI Express 4.0 kaart zal in oktober beschikbaar zijn. De fabrikant heeft tot nu toe een prijs voor de VS: daar moet de RTX A2000 ongeveer 450 Amerikaanse dollar gaan kosten.

Uitbreiding voor het Omniverse ecosysteem

Met Omniverse heeft Nvidia een platform gecreëerd dat het voor gedistribueerde teams makkelijker maakt om in realtime samen te werken aan verschillende onderdelen van 3D-projecten. Het is gebaseerd op de Omniverse Nucleus database engine en de open source Universal Scene Description (USD) ontwikkeld door Pixar en gepresenteerd op Siggraph in 2016, gecombineerd met PhysX, MDL en RTX GPU technologie voor het modelleren van fysieke effecten, materialen en real-time path tracing. Daarnaast kunnen ook AI-toepassingen worden geïntegreerd. Samen met de Blender-gemeenschap heeft Nvidia USD-ondersteuning ontwikkeld voor de 3D-software, die in versie 3.0 van Blender moet komen en zich momenteel nog in het alfa-stadium bevindt. Bovendien werkt Nvidia samen met Adobe aan de ontwikkeling van een Omniverse-plugin voor Substance 3D.

Nvidia stelt Omniverse momenteel open voor zijn eigen ontwikkelaarsgemeenschap, en in het najaar wordt Omniverse Enterprise gelanceerd als een commercieel platform voor zakelijke klanten.