Nvidia presenteert vierde generatie Tegra-processor

Semiconductorfabrikant Nvidia heeft op CES 2013 de Tegra 4-chip gepresenteerd. Volgens de leverancier is het ’s werelds snelste processor voor tablets, smartphones en andere mobiele apparaten.

Aankondigd onder de codenaam “Wayne”, gebruikt Nvidia CES 2013 in Las Vegas om de vierde generatie Tegra-processor voor het eerst te tonen. De halfgeleider, met vier verwerkingskernen, is gebaseerd op de Cortex-A15 architectuur van ARM. De 72 Geforce GPU-kernen moeten zes keer betere grafische prestaties leveren dan een Tegra 3-processor.

Volgens Nvidia is de Tegra 4 ’s werelds snelste mobiele processor. Bij de ontwikkeling van de halfgeleider heeft de fabrikant ook aandacht besteed aan energie-efficiëntie. Door de verbetering van de extra batterijbesparende verwerkingskern verbruikt de Tegra 4 naar verluidt tot 45 procent minder stroom dan de vorige generatie bij gemiddeld gebruik.

Leukere game-ervaringen en schermen met hogere resolutie

Volgens Nvidia zorgt de toename van de grafische prestaties voor realistischere game-ervaringen en maakt dit schermen met een hogere resolutie mogelijk. Zo ondersteunt de Tegra 4 ultra-high-definition 4K.

Een belangrijke nieuwe functie, de processor kan automatisch High Dynamic Range (HDR) foto’s genereren door de verwerkingskracht van de GPU, CPU en de beeldsignaalprocessor van de camera te combineren.

Met een optionele chipset ondersteunt de Tegra 4 alle frequenties van de 4G LTE-standaard voor spraak- en datatransmissie. |Mmh