Doelgroep

Een doelgroep is de beoogde doelgroep die wordt gedefinieerd door bepaalde demografische gegevens en gedragingen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in het product of de dienst van een bedrijf. Bedrijven zullen de informatie die ze over hun doelgroep hebben vaak gebruiken om gebruikerspersonages te creëren, of een fictieve weergave van een ideale klant. Deze gebruikerspersonages sturen de beslissing van een bedrijf over marketingcampagnes. Typische demografische informatie die een doelgroep vormt, zijn onder meer:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Bezetting
  • Locatie
  • Inkomen of opleidingsniveau
  • Huwelijkse staat

Een bedrijf definieert een doelgroep, zodat ze opzettelijk en persoonlijker kunnen zijn in hun contact met consumenten. In plaats van geld, tijd en middelen te besteden aan catering voor elke klant, stelt het definiëren van een doelgroep een bedrijf in staat om zijn marketinginspanningen te specialiseren op diegenen die eerder geneigd zijn hun producten en diensten te kopen.

Hoe u een doelgroep identificeert

Het definiëren van een doelgroep vereist veel onderzoek en aandacht van zowel het publiek als het bedrijf. Het bedrijf moet de problemen in overweging nemen die hun product of dienst adresseren. Dit zal het publiek beperken tot degenen die het probleem mogelijk ondervinden. Een babyvoedingsbedrijf lost bijvoorbeeld het probleem op van het voeden van baby’s met voedsel dat ze kunnen eten. Hun doelgroep zou waarschijnlijk bestaan ​​uit nieuwe moeders en vaders.

Een bedrijf moet rekening houden met zijn concurrenten, aangezien de doelgroep van een concurrerend bedrijf waarschijnlijk vergelijkbaar is. Bovendien geeft het gebruik van een analysetool zoals Google Analytics specifiek, demografisch inzicht in wie de website van een bedrijf gebruikt. Dit helpt bij het vormen van een doelgroep door feitelijke informatie over consumenten te verstrekken.

Doelgroep versus doelmarkt

Een doelmarkt is een groep consumenten die de meeste kans hebben om de producten of diensten van een bedrijf te kopen. Het verschil kennen tussen een doelgroep en een doelmarkt is van cruciaal belang voor marketeers of ondernemers. De doelmarkt is de hele groep mensen aan wie een bedrijf wil verkopen. De doelgroep is daarentegen veel smaller. Het is een bepaalde groep mensen waarvan het bedrijf verwacht dat ze het product kopen.

Een doelmarkt is de specifieke groep waarop de producten van een bedrijf zijn gericht. Een doelgroep definieert die groep aan de hand van demografische gegevens, interesses en koopgeschiedenis.