Schoolbeleid in de Corona-crisis faalt

De afgelopen twee school semesters zijn voor leerlingen, leraren en ouders een chaotische mix geweest van klassikaal en thuisonderwijs. Volgens een enquête van Bitkom dreigt ook het Corona-crisismanagement van het schoolbeleid overdrachten.

Onvoldoende digitalisering, verlammende discussies over gegevensbescherming, schoolopeningen zonder toetsingsstrategie: het Corona-crisismanagement van het Duitse onderwijsbeleid laat de meerderheid van de burgers in de steek. Dit is het resultaat van een enquête die Bitkom heeft gehouden onder meer dan 1.000 mensen in Duitsland van 16 jaar en ouder. Ongeveer een derde van hen waren ouders van schoolgaande kinderen. Volgens de enquête gaf 59 procent van de respondenten het algemene crisisbeheer van het onderwijsbeleid tijdens de pandemie een cijfer vijf (“Slecht”; 30 %) of zes (“Onvoldoende”; 29 %). Negentien procent beoordeelde het als “voldoende” (vier), 14 procent gaf het een drie (“bevredigend”). Slechts vier procent gaf het een twee (“Goed”), en twee procent gaf het de hoogste score van een (“Zeer goed”). Dit resulteert in een gemiddeld cijfer van 4,5, wat ernstig in het gedrang komt.

Gezien de individuele resultaten van de deelnemers aan de enquête zijn de oordelen van ouders van schoolgaande kinderen strenger: 36 procent geeft een zes, 33 procent een vijf, 23 procent een vier en zes procent een drie. Een A of B wordt nauwelijks gegeven, met elk één procent. Het gemiddelde cijfer is zelfs een 5,0. “Het oordeel is even duidelijk als vernietigend: crisisbeheersing in het onderwijsbeleid wordt tot een eclatante mislukking verklaard. De belabberde cijfers weerspiegelen de persoonlijke ervaringen van de mensen,” zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. Ook het algemene vermogen van scholen om digitaal afstandsonderwijs aan te bieden in tijden van pandemie faalt op overweldigende wijze. Meer dan een derde (36 %) van alle respondenten geeft het een vijf, een zesde (17 %) een zes. Van de ouders geeft 40 procent het een vijf en 26 procent een zes.

Homeschoolonderwijs moet voor de hele duur van de pandemie blijven

Verder is 91 procent van de respondenten van mening dat het gebruik van digitale technologieën en media zoals computers, smartboards of tablets op alle scholen standaard moet zijn. 80 procent vindt dat alle scholen dit schooljaar in staat moeten worden gesteld om via homeschooling les te geven. Nog eens 88% eist dat de strenge gegevensbeschermingsnormen, althans tijdelijk, worden aangepast om digitaal onderwijs mogelijk te maken of te vergemakkelijken. 68 procent vindt dat bijscholing over digitale onderwerpen en vaardigheden verplicht moet zijn voor alle leraren.

De bevolking is verdeeld over de vraag of scholen open of gesloten moeten blijven: 41 procent vindt dat scholen gesloten moeten blijven zolang de Coronapandemie voortduurt. Respectievelijk 32 procent verwacht dat het onderwijs via homeschooling uitsluitend digitaal zou moeten zijn. Onder de ondervraagde ouders zijn de sluiting van scholen (34%) en thuisonderwijs (23%) minder populair tijdens de duur van de pandemie. Berg interpreteert dit als volgt: “In ons onderwijssysteem is er, een jaar na het begin van de pandemie, weinig licht en veel schaduw. Digitaal onderwijs is nog steeds de uitzondering, in plaats daarvan verliezen we ons in een eindeloos debat over schoolsluitingen en schoolopeningen. En gegevensbescherming wordt boven bescherming tegen infectie en gezondheid geplaatst in een pandemie waar leven en dood op het spel staan. Het lijdt geen twijfel dat deze strategie heeft gefaald – en de overgrote meerderheid van de mensen in ons land ziet dat ook zo. Nu moet het eerst digitaal in de scholen zijn.