Interne kritiek op slechte bedrijfsprestaties bij IBM Duitsland

IBM is uiterst ontevreden over de bedrijfsprestaties bij zijn Duitse dochteronderneming. Het hoofd van IBM Duitsland ziet de schuld hiervoor bij zijn medewerkers.

Het Amerikaanse concern IBM uit scherpe kritiek op de Duitse dochter vanwege de miserabele bedrijfsprestaties in het tweede kwartaal, zo meldt Financial Times Deutschland (FTD) met verwijzing naar kringen van de raad van commissarissen van IBM.

IBM’s Duitse baas Martin Jetter heeft de schuldigen voor het zwakke kwartaal al gevonden: IBM’s eigen werknemers. De prestaties van de werknemers waren onvoldoende, berispt hij het personeel in een interne brief, waarover FTD beschikt. “Alleen als ieder van ons nu zijn of haar persoonlijke bijdrage levert, kunnen we de prioriteiten die we hebben gesteld, ten uitvoer leggen”, zo citeert de krant Jetter. Het Amerikaanse moederbedrijf oefent momenteel sterke druk uit.

Volgens FTD is de omzet van IBM Duitsland in het tweede kwartaal (april tot juni) met zes procent gedaald, terwijl het gehele concern een plus van twee procent liet zien. Deze ontwikkeling zorgt ook voor hoofdbrekens omdat IBM de winst per aandeel wil verdubbelen tot 20 dollar in 2015. Daartoe moet het rendement navenant stijgen en dat lukt niet zonder een bijdrage van elk landbedrijf afzonderlijk.

Interne IBM-rapporten over de slechte cijfers zeggen dat het concern zich in Duitsland te lang heeft geconcentreerd op zaken met financiële dienstverleners als banken en verzekeringsmaatschappijen en het midden- en kleinbedrijf heeft verwaarloosd. Bovendien was de nieuwe handel zwak. Volgens IBM Duitsland baas Jetter is er een gebrek aan grote deals.