Digitale experts uit het buitenland houden van Duitsland

Duitsland is ’s werelds op één na populairste bestemming voor hooggekwalificeerde digitale professionals. Dit maakt de Bondsrepubliek tot de meest aantrekkelijke niet-Engelstalige werklocatie ter wereld. Berlijn staat op de derde plaats van ’s werelds populairste steden.

In hoeverre er in dit land momenteel een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten in de STEM-beroepen (wiskunde, informatica, natuurwetenschappen, techniek), is omstreden. Uit de statistieken van het federaal arbeidsbureau blijkt geen algemeen tekort aan geschoolde arbeidskrachten in deze beroepen. De brancheorganisatie Bitkom spreekt daarentegen van een groeiend tekort aan IT-specialisten. Het is een feit dat vacatures voor hooggekwalificeerde beroepen momenteel om uiteenlopende redenen vaak verscheidene maanden onvervuld blijven. De situatie verschilt echter sterk per regio.

Het zou daarom verheugend moeten zijn om een resultaat te zien van het internationale arbeidsmarktonderzoek “Decoding Digital Talent”, waarvoor het online banenplatform Stepstone, het strategie-adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) en het wereldwijde vacaturebank-netwerk The Network verantwoordelijk waren. Hiervoor werden 27.000 digitale talenten uit 180 landen ondervraagd. In de studie worden digitale deskundigen gedefinieerd als werknemers met expertise op gebieden als kunstmatige intelligentie (AI), machinaal leren (ML), datamining, ontwikkeling van mobiele apps, programmeren of digitale marketing. Het concludeert dat de Bondsrepubliek voor hen de op één na populairste arbeidsmarkt ter wereld is.

“De aantrekkingskracht van Duitsland op digitale experts is een grote kans voor de Duitse economie”, zegt Rainer Strack, Senior Partner en Human Resources (HR) expert bij BCG. “Vooral in de digitale sector en bij de ontwikkeling van toekomstige technologieën zijn Duitse bedrijven afhankelijk van gekwalificeerde immigratie als ze concurrerend willen blijven. Daarom moeten zowel de politiek als het bedrijfsleven de integratie van buitenlandse geschoolde arbeidskrachten verder vergemakkelijken”. Duitsland is bijzonder in trek bij geschoolde arbeidskrachten uit Zuidoost-Europa, Iran, Mexico en Noord-Afrika. Op de ranglijst van ’s werelds populairste steden staat Berlijn op de derde plaats, na Londen en New York. München is een andere Duitse stad op de 16e plaats.

Duitsers willen ook verhuizen

In het algemeen zou 67 procent van de deelnemers aan de studie bereid zijn een baan in het buitenland te aanvaarden. Vooral respondenten uit Groot-Brittannië, India en Iran zijn bereid te verhuizen. Hier zou meer dan 70 procent emigreren voor de baan. Van de beroepsbeoefenaren uit China, Indonesië en Israël is slechts ongeveer 55% bereid een baan in een ander land aan te nemen.

De Duitsers zitten onder het mondiale gemiddelde als het gaat om arbeidsmobiliteit. Van hen zou 62 procent in het buitenland gaan werken. De meest populaire landen van bestemming voor hen zijn de VS, gevolgd door Zwitserland, Groot-Brittannië en Canada. Zij zien Londen, Amsterdam, New York, Zürich en San Francisco als de meest aantrekkelijke steden.

“Professionals met digitale kennis staan aanzienlijk meer open om naar het buitenland te gaan dan professionals uit andere disciplines,” zegt Sebastian Dettmers, Managing Director bij Stepstone. “Voor bedrijven in Duitsland betekent dit dat zij niet alleen concurreren met andere Duitse bedrijven, maar met werkgevers over de hele wereld. Zij moeten daarom massaal investeren in het aantrekken en behouden van deze werknemers als zij hun succes op de lange termijn willen waarborgen.”

Experts hebben wensen

Omdat AI momenteel een booming topic is, werd in de studie met name gevraagd naar de interesses van AI- en ML-experts. Voor hen kwam de Bondsrepubliek Duitsland naar voren als de op twee na populairste arbeidsmarkt, na de VS en Canada. In totaal staat 70 procent van de ondervraagde AI-talenten open voor een baan in het buitenland. In vergelijking met digitale werknemers in het algemeen, die voornamelijk in de IT- en technologiesector werken, zijn de toepassingsgebieden van AI-deskundigen volgens de studie verspreid over diverse sectoren, zoals IT, technologie, bouw, industriële productie en machinebouw.

“AI-deskundigen behoren wereldwijd tot de meest gewilde digitale werknemers. De vraag is groter dan het aantal goed opgeleide vakmensen in Duitsland, omdat zij in bijna alle bedrijfstakken nodig zijn om processen te automatiseren en innovatie te stimuleren,” legt Dettmers uit. “Bedrijven hebben daarom een HR-strategie nodig die internationale werving en onboarding van buitenlandse professionals omvat.”

Daarbij moeten bedrijven ook rekening houden met de behoeften van de professionals. Zo willen digitale talenten uit het buitenland in de eerste plaats een goed evenwicht tussen werk en privéleven, alsook goede opleidingsmogelijkheden en loopbaanvooruitzichten. Voor de Duitse respondenten daarentegen zijn een interessante baaninhoud, een goede relatie met collega’s en waardering voor het eigen werk de belangrijkste criteria. Het salaris is voor hen van ondergeschikt belang.

“Duitse digitale experts zijn meer dan hun internationale collega’s geïnteresseerd in het maken van een verschil en het hebben van een interessante, uitdagende baan,” legt Strack uit. “Bij het internationaal werven van digitaal talent moeten bedrijven aandacht besteden aan de specifieke prioriteiten van de afzonderlijke nationaliteiten om dit talent aan te trekken.