Ai

Kunstmatige intelligentie (AI) is een brede tak van informatica die zich bezighoudt met het bouwen van slimme machines die taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie nodig is. In eenvoudiger bewoordingen zorgt het ervoor dat computers als mensen denken. De term wordt gebruikt om machines te beschrijven die cognitieve functies nabootsen, zoals leren en probleemoplossing.

Hoewel de term in 1956 werd bedacht, is AI sindsdien met grote sprongen vooruitgegaan dankzij geavanceerde algoritmen, grotere datavolumes en verbeteringen in rekenkracht en technologie. In de jaren vijftig verdiepte het vroege AI-onderzoek zich in onderwerpen als probleemoplossing en symbolische methoden. Tien jaar later toonde het Amerikaanse ministerie van Defensie belangstelling en begon het computers te trainen om de menselijke basisgedachten na te bootsen. In 1950 werden intelligente persoonlijke assistenten geproduceerd lang voordat Siri of Alexa werden geïntroduceerd.

Populaire voorbeelden van kunstmatige intelligentie zijn onder meer AI-stuurautomaten op commerciële vluchten, spamfilters, mobiele cheques en spraak-naar-tekstfuncties op mobiele apparaten.

Hoe AI werkt

Om te begrijpen hoe AI werkt, is het van cruciaal belang om de subdomeinen van AI te begrijpen en hoe deze domeinen kunnen worden toegepast op verschillende industriële velden.

  • Machine learning (ML): ML leert een machine conclusies te trekken en beslissingen te nemen op basis van ervaringen uit het verleden. Het is een soort gegevensanalyse die algoritmen gebruikt om van gegevens te leren. Dit vermogen om tot een conclusie te komen door gegevens te evalueren, bespaart tijd en helpt bij het nemen van betere beslissingen.
  • Diep leren: diep leren is een subset van ML die gegevens verwerkt en patronen creëert voor gebruik bij besluitvorming.
  • Neurale netwerken: Neurale netwerken proberen te imiteren hoe een menselijk brein werkt. Het zijn een reeks algoritmen die de relatie tussen verschillende onderliggende variabelen vastleggen en de gegevens verwerken zoals een menselijk brein dat zou doen.
  • Natuurlijke taalverwerking (NLP): NLP analyseert, begrijpt en genereert de talen die mensen van nature gebruiken om te communiceren met computers in zowel geschreven als gesproken context.
  • Computervisie: Computervisie-algoritme probeert een afbeelding te begrijpen door verschillende delen ervan op te splitsen en te bestuderen. Dit helpt de machine bij het classificeren en leren van een reeks afbeeldingen om een ​​betere outputbeslissing te nemen op basis van eerdere waarnemingen.
  • Cognitive computing: Cognitive computing-algoritmen proberen een menselijk brein na te bootsen door tekst, spraak, afbeeldingen en objecten op een menselijke manier te analyseren en proberen de gewenste output te geven.

Voorbeelden van AI in industrieën

AI wordt in elke branche gebruikt en de vraag naar AI-mogelijkheden blijft groeien.

  • Gezondheidszorg: AI biedt gepersonaliseerde geneeskunde en röntgenmetingen. Persoonlijke gezondheidszorgassistenten kunnen patiënten eraan herinneren om medicijnen te nemen, te sporten of gezonder te eten.
  • Detailhandel: AI biedt virtuele winkelmogelijkheden die gepersonaliseerde aanbevelingen bieden. Voorraadbeheer en website-layouttechnologie zijn ook verbeterd met AI.
  • Manufacturing: AI analyseert IoT-gegevens terwijl het streamt van aangesloten apparatuur om de verwachte belasting en vraag te voorspellen met behulp van terugkerende netwerken.
  • bank: AI verbetert de snelheid, precisie en effectiviteit van menselijke inspanningen. Het kan worden gebruikt om te identificeren welke transacties waarschijnlijk frauduleus zijn en om handmatige gegevensbeheertaken te automatiseren.
  • automotive: AI-aangedreven software stelt voertuigen in staat hun directe omgeving te begrijpen en er veilig doorheen te navigeren. Zelfrijdende auto’s worden een populair onderwerp van interesse met betrekking tot AI.