Google Maps: hoe de geschiedenis in te zien en het volgen te stoppen

Wist u dat Google Maps al uw bewegingen volgt? Open gewoon uw Google Maps geschiedenis om alle plaatsen te vinden waar u bent geweest

Wilt u weten waar u twee jaar geleden bent geweest, maar uw geheugen helpt u niet? Geen probleem: vraag Google gewoon om het antwoord op je vragen. Nee, je hoeft niet direct naar de zoekmachine bij uitstek te gaan, maar je zult wel moeten ziften door de informatie die Big G opslaat in je persoonlijke profiel.

Zoals inmiddels bekend is, verzamelt de zoekmachine in feite allerlei gegevens over gebruikers om persoonlijke profielen op te stellen die kunnen worden geëxploiteerd voor commerciële en reclamedoeleinden. Daaronder bevinden zich ook de gegevens over onze verplaatsingen, nuttig voor Google om te begrijpen of we van pizzeria’s of sushi-restaurants houden en of we gewend zijn ons in de ene stad te verplaatsen in plaats van in de andere. Deze gegevens zijn uiteraard toegankelijk via de geschiedenis van Google Maps, waarin u kunt zien welke informatie over u is verzameld.

Hoe ziet u de geschiedenis van Google Maps

Om toegang te krijgen tot de plaatsen die u op Google Maps bezoekt, moet u naar uw Google-account gaan, klikken op Uw gegevens en aanpassingen beheren in het deelvenster “Google aanpassen”; klik vervolgens in het deelvenster Activiteit beheren op de regel Locatiegeschiedenis en Geschiedenis beheren. U kunt ook rechtstreeks op deze link klikken en hetzelfde gedeelte openen.

In het scherm dat verschijnt ziet u een deel van de kaart van Google Maps waarop de overgrote meerderheid (of alle) bewegingen staan die de gigant uit Mountain View heeft geregistreerd. Van hieruit kunt u toegang krijgen tot uw Google Maps geschiedenis door simpelweg door de rode stippen op de kaart te navigeren of door een specifieke datum in de kalender linksboven in te voeren. Als de door u gekozen dag overeenkomt met een route, wordt deze in het centrale deel van het scherm weergegeven, compleet met de etappes en tijden die door uw Android-smartphone zijn geregistreerd.

De gegevens voor de Google Maps-geschiedenis worden opgehaald dankzij de GPS-, GLONASS- en Wi-Fi-sensoren van de smartphone, terwijl de algoritmen van het bedrijf uit Mountain View u soms kunnen lokaliseren dankzij de pc-verbinding (mits u Chrome gebruikt en deze met uw Google-account hebt gesynchroniseerd) en het IP-adres dat is gebruikt om verbinding te maken.

Hoe stop je Google’s tracking

Zoals je je kunt voorstellen, kan Google door je positie te volgen (bijna) op elk moment weten waar je bent en reconstrueren wat je aan het doen bent (als je een half uur, een uur of een paar uur stopt in een restaurant, is het waarschijnlijk dat je daar bent voor een aperitief of om te dineren) en met wie je bent (in dit geval zal Google de gegevens moeten vergelijken met die van andere mensen, maar er is niet veel voor nodig voor zijn algoritmen). Kortom, een aardige inbreuk op uw leven en uw privacy.

Als u wilt, biedt Google u echter de mogelijkheid om de tracking te stoppen en uw privacy te beschermen. In het tabblad Activiteitsbeheer (zie de sectie hierboven over hoe u toegang krijgt) klikt u op de schakelaar en beweegt u deze van rechts naar links: een waarschuwing zal u vragen uw keuze te bevestigen om de tracking uit te schakelen en zo de aanmaak van uw Google Maps geschiedenis te stoppen. Bovendien kunt u, door toegang te krijgen tot het beheer van de door Google verzamelde gegevens, ook eerdere informatie wissen, zodat de reus uit Mountain View al uw bewegingen “vergeet”.