Twee perspectieven op het tekort aan geschoolde arbeidskrachten

Deel mee aan de discussie! Hier kunt u ons Goedemorgenartikel nog eens nalezen.

Er zijn IT-werkgevers die fatsoenlijke lonen willen betalen, maar maandenlang niet de juiste geschoolde arbeidskrachten kunnen vinden. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is voor hen een echt probleem.

Maar er zijn er ook, de IT’ers die ondanks een geschikt functieprofiel de ene afwijzing na de andere krijgen zonder buitensporige salarisverwachtingen. Natuurlijk staat er niet dat zij “te oud” lijken voor de werkgever of dat de werkgever liever op zoek blijft naar een werknemer met een laag loon.

En er zijn groepen die hun belangen laten gelden op dit gebied van tegenstrijdige doelstellingen. Vakbonden pleiten ervoor dat werkgevers gewoon fatsoenlijk betalen en investeren in bijscholing.

In tegenstelling daarmee ijveren werkgeversorganisaties voor een personeelsvriendelijk, breed aanbod van geschoolde arbeidskrachten op de arbeidsmarkt en schilderen ze overeenkomstige dreigingsscenario’s op de muur om politieke reacties uit te lokken.

Ik blijf erbij dat het ene standpunt het andere niet uitsluit, maar “tekort aan geschoolde arbeidskrachten” is niettemin een politiek beladen strijdterm tegen de achtergrond van deze tegenstrijdige doelstellingen. Wat is uw mening over dit controversiĆ«le onderwerp?