Wat IT-experts verdienen

De salarisenquête van de personeelsdienstverlener Robert Half blijft rooskleurige vooruitzichten voor IT-experts voorspellen. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de bereidheid van IT-experts om van baan te veranderen zorgen ervoor dat de salarissen stijgen.

Volgens de salarisenquête van personeelsdienstverlener Robert Half zullen werknemers ook in 2020 de touwtjes in handen hebben op de arbeidsmarkt: het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de daaruit voortvloeiende concurrentie om gekwalificeerde werknemers zal er opnieuw voor zorgen dat de salarissen in de IT-sector met gemiddeld 3 procent zullen stijgen.

De jaarlijks gepubliceerde studie geeft een overzicht van de salarisontwikkelingen in de financiële en boekhoudkundige sector, in de IT-sector en in de commerciële sector, en presenteert rekruteringstrends voor de Duitse arbeidsmarkt.

IT-specialisten zijn meer gevraagd dan ooit

Volgens de salarisenquête kunnen met name deskundigen uit de IT-sector het komende jaar met ontspanning tegemoet zien. De digitalisering dringt steeds meer door tot alle gebieden van de onderneming, en daarom is er bijzonder veel vraag naar IT-deskundigen. Vooral specialisten in IT-beveiliging, cloudtechnologie en softwareontwikkeling zijn erg in trek bij bedrijven in Duitsland. Dit wordt ook bevestigd door Sven Hennige, Senior Managing Director Central Europe & France bij Robert Half: “De toenemende relevantie van deze IT-beroepsgroepen blijkt duidelijk uit onze nieuwe salarisenquête, waarin nu ook de gemiddelde salarissen voor de functies PHP- en Java-ontwikkelaar, DevOps engineer en IT-programmeur zijn opgenomen.”

Specialisatie wordt een trend

Zo ook voor gespecialiseerd personeel in IT-consulting: nieuw in het salarisoverzicht dit jaar zijn de functies van Scrum Master en ERP- en SAP-consultant.

“Specialisatie wordt in 2020 een van de kernthema’s van de IT-industrie”, aldus Hennige. “Voor complexere IT-projecten zijn nieuwe specialisten nodig die individuele eisen kunnen implementeren. Daarvoor is specialistische kennis nodig, die ook dienovereenkomstig wordt beloond.”

De informatie in het salarisoverzicht is gebaseerd op werkelijk overeengekomen salarissen uit enkele duizenden plaatsingen door Robert Half. Naast salarisstijgingen naarmate de beroepservaring toeneemt, laat de salarisenquête ook regionale verschillen in beloning zien, afhankelijk van de locatie van het bedrijf.

De tabel is een uittreksel van de huidige salarisenquête en toont de marktsalarissen voor IT-functies waarnaar in 2020 bijzonder veel vraag zal zijn. (Percentiel/percentielrang is het percentage van waarden in een verdeling dat <= een bepaalde waarde.)

.