Wat is informatietechnologie?

Informatietechnologie (IT) omvat alle technologieën voor het verwerken, gebruiken en opslaan van informatie en vormt de basis van de digitale economie. De informatietechnologie geeft steeds meer vorm aan het dagelijkse privé- en beroepsleven.

Informatietechnologie of IT is de technologie voor gegevensverwerking. Het is de algemene term voor hardware, software en IT-diensten. Hardware omvat servers en personal computers, maar ook bijvoorbeeld mobiele apparatuur, printers en netwerkcomponenten. Software omvat besturingssystemen, alle toepassingsprogramma’s en mobiele apps voor tablets en smartphones. IT-diensten omvatten diensten zoals installatie, advies, onderhoud, testen en ontwikkeling, maar ook de diensten die via cloud computing kunnen worden verkregen, de clouddiensten.

IT is onderhevig aan voortdurende verandering

Nieuwe eindapparaten, besturingssystemen en toepassingen bereiken in hoog tempo de markt voor informatietechnologie. Langetermijntrends in de informatietechnologie zijn onder meer het toenemende gebruik van cloud computing en de verschuiving van desktop-IT-gebruik naar mobiel computergebruik.

De hoeveelheid informatie die wordt verwerkt en opgeslagen, neemt eveneens gestaag toe. De informatietechnologie wordt geconfronteerd met grote hoeveelheden gegevens, Big Data genoemd, die op een economisch verstandige manier en in overeenstemming met de wettelijke voorschriften moeten worden beheerd.

IT heeft behoefte aan beveiliging en compliance

IT compliance, het naleven van regels en voorschriften door de informatietechnologie, is de laatste jaren steeds belangrijker geworden; met name gegevensbescherming in de informatietechnologie heeft in Duitsland een hoge prioriteit.

Een van de redenen hiervoor zijn de toenemende bedreigingen voor gegevens en informatietechnologie, zoals hackeraanvallen vanaf het internet. IT-beveiliging om aanvallen op te sporen en er zich tegen te verdedigen is dan ook al jaren een van de topthema’s in de informatietechnologie.

IT bereikt nieuwe sectoren en industrieën

Nadat informatietechnologie zijn weg heeft gevonden naar kantoren als kantoor-IT en als consumenten-IT wijdverbreid is geraakt in particuliere huishoudens, wordt IT steeds vaker gebruikt in sectoren en industrieën die voorheen weinig met digitalisering te maken hadden. Een voorbeeld is de landbouw, een ander de verwerkende industrie. Industrie 4.0 is de digitalisering van industriële processen en procedures. Industrie 4.0 vertegenwoordigt een belangrijk groeigebied in de informatietechnologie.

Industrie 4.0 is gebaseerd op de netwerkvorming van apparaten, toepassingen en diensten die betrokken zijn bij industriële processen. De netwerkvorming van apparaten, toepassingen en diensten met het internet en met elkaar gaat verder dan de industriële sector en zal in de toekomst alle sectoren en gebieden van het leven omvatten. Dit wordt het internet van de dingen (IoT) genoemd. Samen met cloud, big data, mobile computing en IT-beveiliging is IoT het topthema in de informatietechnologie.

IT heeft meer geschoolde werknemers nodig

Een van de grootste problemen in de informatietechnologie is het tekort aan geschoolde werknemers, dat in bijna alle IT-disciplines heerst, met name in IT-beveiliging. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan de voortschrijdende digitalisering van de economie afremmen, maar leidt wel tot groei in de IT-dienstensector, omdat bedrijven het tekort aan IT-specialisten zoveel mogelijk proberen op te vangen door IT-diensten in te kopen. In wezen kan het probleem van het tekort aan geschoolde werknemers in de informatietechnologie echter alleen worden opgelost door de maatregelen op het gebied van digitaal onderwijs uit te breiden, waarbij in onderwijs en opleiding een hogere prioriteit wordt toegekend aan informatietechnologie.