Werkgelegenheid in Duitsland blijft op hoog niveau

De IAB Arbeidsmarktbarometer verliest in juli 2021 slechts een minieme 0,1 punten. Dit betekent stabiliteit op een hoog niveau, aldus de deskundigen. De uitzendbureaus zijn nog steeds optimistisch over de toekomst.

De uitzendbureaus blijven een aanzienlijk herstel op de arbeidsmarkt verwachten, aldus het Instituut voor Arbeidsmarktonderzoek (IAB). Maar het einde van de lijn lijkt bereikt voor het optimisme, zoals Enzo Weber, hoofd van het IAB-onderzoeksgebied “Prognoses en macro-economische analyses”, vermoedt. Risico’s voor de nabije toekomst worden gevormd door een mogelijke vierde golf van de Covid 19-pandemie en de daarmee samenhangende hernieuwde beheersingsmaatregelen, merkt Weber op.

De werkloosheidsverwachtingscomponent van de IAB-arbeidsmarktbarometer is in juli met 0,8 punt gestegen tot 108,8 punten – een nieuw record, aldus Weber. De werkgelegenheidscomponent daalde echter met 1,0 punt tot 105,5 punten – de eerste, zij het lichte, daling dit jaar. De tegengestelde ontwikkeling kan enerzijds worden toegeschreven aan het feit dat weer meer mensen kunnen deelnemen aan arbeidsmarktmaatregelen, anderzijds ontwikkelt het arbeidspotentieel zich zwakker dan in de jaren voor de pandemie.

Tekort aan geschoolde arbeidskrachten maakt zich deels weer merkbaar

De ondervraagde uitzendbureaus schatten ook in hoeverre de vervulling van vacatures wordt bemoeilijkt door beperkt beschikbare arbeidskrachten. Deze indicator van het tekort aan arbeidskrachten was tijdens de crisis met ongeveer een derde gedaald. Hij is echter weer aanzienlijk gestegen, vooral in de laatste twee maanden. Het heeft echter slechts ongeveer de helft van de daling goedgemaakt, wijst het IAB erop. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten deed zich in delen van de economie opnieuw gevoelen, maar de werkloosheid en het aantal werktijdverkortingen lagen nog steeds aanzienlijk hoger dan vóór de crisis.

original.jpg

De IAB-arbeidsmarktbarometer is een vroege indicator die sinds november 2008 bestaat en gebaseerd is op een maandelijkse enquête van het federaal arbeidsbureau bij alle lokale arbeidsbureaus. Terwijl component A van de barometer de ontwikkeling van de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheidscijfers voor de komende drie maanden voorspelt, dient component B om de ontwikkeling van de werkgelegenheid te voorspellen. De gemiddelde waarde van de componenten “werkloosheid” en “werkgelegenheid” vormt de totale waarde van de IAB-arbeidsmarktbarometer, zo wordt uitgelegd. Deze indicator geeft dus een beeld van de algemene ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Aangezien de correctieprocedure voor seizoensinvloeden voortdurend leert van ontwikkelingen in het verleden, kunnen er latere herzieningen zijn. De schaal van de IAB Arbeidsmarkt Barometer loopt van 90 (zeer slechte ontwikkeling) tot 110 (zeer goede ontwikkeling).

Deze bijdrage komt van ons partnerportaal Electrical Engineering.