Zo werken IT-deskundigen in Duitsland

Er zijn een aantal problemen in de IT-sector – van een gebrek aan geschoolde werknemers, tot het negeren van gelijke rechten, tot inflexibele werktijden. Al deze factoren kunnen een rem zetten op de innovatiekracht van Duitsland. Bovendien heeft de Corona-pandemie gevolgen.

Het HR-adviesbureau SThree houdt regelmatig enquêtes onder werknemers en freelancers in de IT-sector. Voor de huidige studie “Zo werkt Duitsland” werden samen met Kantar in totaal 1.990 mensen ondervraagd. Voor de speciale uitgave “Focus op Informatietechnologie” hebben de auteurs van de studie de resultaten van 662 respondenten, waarvan 261 freelancers, uit de IT-sector onder de loep genomen. Duidelijk werd dat het gebrek aan IT-specialisten de innovatie in de sector belemmert en dat Duitsland achterloopt op het gebied van toekomstige technologieën. De respondenten zien de integratie van zij-instromers en geschoolde werknemers uit het buitenland als een mogelijke oplossing.

Gelijke rechten

Hoewel 90 procent van de deelnemers aan het onderzoek ervan overtuigd is dat vrouwen en mannen gelijk moeten worden behandeld op de werkvloer, drijven wensen en realiteit in dit opzicht uit elkaar. Maar liefst 17% geeft toe een collega anders te hebben behandeld op grond van geslacht, en meer dan de helft van de vrouwen (66%) is al eens gediscrimineerd. Deze discriminatie heeft gevolgen voor de lonen en voor de loopbaan van vrouwen in de IT-sector. Dit blijkt uit de nadelige behandeling op het gebied van salaris (52%) en promotie (31%). De loonkloof tussen mannen en vrouwen lijkt dus ook in de IT-sector aan de orde van de dag te zijn. De vraag naar meer salarisdoorzichtigheid komt vooral van de ondervraagde vrouwen (49%) – maar slechts 38% van de mannen ziet dit als een geschikte maatregel voor gelijke kansen.

De auteurs van de studie geven een opsomming van tegenmaatregelen om gelijke kansen te waarborgen in de momenteel door mannen gedomineerde IT-sector. Daartoe behoren een passende bedrijfscultuur die gelijke kansen bevordert (62%), objectieve prestatie-evaluaties (58%) en flexibele werkdagen (46%).

“Ons huidige onderzoek toont aan dat het bewustzijn van gelijke kansen er is – maar helaas is het niet altijd aangekomen in de hoofden van de mensen en in de dagelijkse IT-banen. Immers, de helft van de respondenten in de IT-industrie is van mening dat vrouwen alleen worden aangenomen om een quotum te halen. Een schokkend resultaat en een duidelijke oproep aan het management: “Gelijkheid in het werk is een zaak van de baas en moet actief worden uitgedragen door managers”, aldus Timo Lehne, directeur van SThree. 71 procent van de respondenten is het met deze stelling eens en eist dat impulsen voor meer gelijkheid in het werk van het managementniveau moeten komen.

Tekort aan IT-experts

Here is a graphic summary of the study.

Uit de studie blijkt ook dat het tekort aan IT-experts de afgelopen jaren drastisch is verslechterd. “Momenteel verandert de situatie als gevolg van de Corona-crisis echter van een sterk op sollicitanten gerichte markt ten gunste van werkgevers en opdrachtgevers, die momenteel een grotere keuze aan hooggekwalificeerd IT-personeel en IT-freelancers hebben dan vóór de pandemie. Het is echter de vraag of deze verhouding op lange termijn kan worden gehandhaafd, aangezien er al zeer lang een enorm tekort aan IT-deskundigen bestaat”, aldus Lehne.

De gevolgen van dit gebrek aan deskundigen worden door de respondenten als volgt ingeschat: gebrek aan kennis (43 %), slechte werksfeer (39 %) en verminderde kwaliteit van het werk (35 %)

“Maar het lijkt ook duidelijk dat een oplossing voor het tekort aan geschoolde werknemers niet alleen binnen de Duitse IT-sector moet worden gezocht. De resultaten van de studie maken duidelijk dat zowel de integratie van zij-instromers (45%) als geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland (37%) als een kans voor de industrie worden beschouwd. Voor de snel veranderende, innovatiegedreven en wereldwijde IT-industrie zijn interdisciplinaire kennis en verschillende benaderingen nodig – diverse teams voldoen aan deze vraag,” zegt Jakob Kobabe, Senior Manager bij Computer Futures, een business unit van SThree.

Een op de drie mensen merkt bijvoorbeeld al dat innovatie wordt afgeremd door een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. Volgens de ondervraagde IT-deskundigen zal Duitsland in de toekomst behoefte hebben aan expertise op gebieden als kunstmatige intelligentie (AI) (77%), cloudoplossingen (53%) en het Internet of Things (IoT) (41%) om ervoor te zorgen dat het niet aan het kortste eind trekt in de IT-omgeving. Hoewel deze technologieën als veelbelovend voor de toekomst worden gezien, heeft bijvoorbeeld slechts 20% van de respondenten aan de ontwikkeling van AI-technologie gewerkt en slechts 17% aan IoT-technologie.

Wensen voor flexibele werktijden

Het gewenste projectonderdeel wordt niet altijd aan het eind van een werkdag van 9.00 tot 17.00 uur afgerond. In plaats van het tijdstip van de dag, moet volgens 60 procent van de ondervraagde IT-professionals de voltooiing van de dagelijkse to-dos aan het eind van de dag aanbreken. Of het nu gaat om het programmeren van een software, het ontwerpen van een IT-architectuur of de IT-consultancyvergadering met de klant: Voor meer dan de helft (55%) betekent de succesvolle voltooiing van hun eigen projecten eigenlijk het einde van de werkdag. Volgens de resultaten van de studie is 58 procent voorstander van een op vertrouwen gebaseerde werktijd, omdat voor 35 procent prestaties belangrijker zijn dan het uitzitten van de werkdag.