Also en Actebis bundelen kredietlijnen voor resellers en pakken plannen uit

In het kader van de fusie hebben Actebis Peacock en Also de individuele limieten van de respectieve verkooppartners samengevoegd tot één totale lijn – zonder enige bezuiniging. Op de dealerbeurs in Bochum presenteerde het bedrijf de verdere fusiestappen. Meer dan 4.300 bezoekers waren ter plaatse.

Net op tijd voor de start van de in-house vakbeurs Channeltrends & Visions 2011, presenteerden de twee gefuseerde distributeurs Also en Actebis Peacock de nieuwe kredietlijnregeling: De lijnen die de wederverkooppartners bij de twee distributeurs zouden kunnen gebruiken, zullen tot 100 procent worden opgeteld tot een totale lijn. Actebis was vorig jaar al op deze manier te werk gegaan bij de integratie van de TC-dochter NT plus.

De nieuwe regeling is begin april van kracht geworden, zoals de bedrijven uitlegden in de marge van de eigen beurs Channeltrends & Visions, die vrijdag plaatsvond in de Jahrhunderthalle in Bochum.

Stefan Wisst, hoofd financiën en klantenservice bij Actebis Peacock, benadrukt dat in Soest en Straubing in het kader van de invoering van een nieuw rekeningensysteem bewust is gekozen voor een oplossing die geen nadelen voor de vakhandelspartners met zich meebrengt. “Integendeel,” zegt Wisst, “met de cumulatie van bestaande kredietlijnen bij Also en Actebis Peacock ontstaat een totaalbedrag dat flexibel kan worden aangesproken.”

Voorheen kon een reseller-partner met kredietlijnen bij beide distributeurs de respectieve limieten alleen afzonderlijk in hun respectieve bedragen gebruiken. Als de ene lijn uitgeput was, kon de andere niet worden gebruikt. Met de nieuwe regeling zal de partner voortaan het gecumuleerde bedrag van beide kredietlijnen kunnen gebruiken en deze naar gelang van zijn behoeften kunnen aanwenden.

Reorganisatie nog aan de gang

Het management en de structuur van de bedrijfsonderdelen van het nieuwe Also-Actebis waren reeds enkele weken na de fusie vastgesteld (zie artikel: “Gefuseerd Also-Actebis herpositioneert zich in Duitsland”). Er is echter nog veel werk aan de winkel met betrekking tot de verdeling van de posities, vooral op die gebieden die beide bedrijven parallel bedienden: in de eerste plaats de HP- en IBM-activiteiten, vooral omdat ook hier sprake is van een overlapping van klanten.

Van uit het oogpunt van Also-Actebis CEO Michael Dressen is de verdeling van de gezamenlijke klanten echter geen groot probleem, omdat de meeste partners duidelijk kunnen zien bij welke van de twee distributeurs zij in elk geval het grootste deel van de goederen hebben gekocht. “Zowel de klanten als onze fabrikanten hebben zeer rustig op de fusie gereageerd”, aldus Dressen.

“Geen voorraadvorming”

Over het geheel genomen verlopen de fusiewerkzaamheden zeer voorspoedig. “De culturen zijn zeer gelijkaardig en het is ook duidelijk geworden dat er geen “kampvorming” bestaat tussen voormalige werknemers van Also en voormalige werknemers van Actebis. Dit is een groot voordeel dat ook een beslissende bijdrage levert aan de sereniteit van onze klanten en leveranciers,” aldus Dressen.

Voor het eerst gaf ook Prof. Gustavo Möller-Hergt, de nieuwe COO/CIO van Also-Actebis Holding en Chief Representative van de Droege Group, een van de twee hoofdaandeelhouders, tegenover de pers commentaar op de doelstellingen van het bedrijf: “De fusie is bedoeld om de winstgevendheid van het bedrijf te verhogen, nieuwe synergie-effecten te genereren en het groeiprogramma op deze basis uit te voeren.” Wat het klantenpotentieel betreft, geldt “één plus één is twee”. Möller-Hergt zinspeelde op eerdere grootschalige fusies in de distributie. In sommige gevallen waren aanzienlijke klantengroepen naar concurrenten gemigreerd, zodat achteraf de vergelijking “1+1=1,8” werd opgemaakt. Hij is er echter zeker van dat de klanten van Also en Actebis volledig aan boord zullen blijven.

Dealersadviesraden

Het bedrijf wil ook vasthouden aan de oprichting van de dealersadviesraden en de systeemhuissamenwerking Actebis Network, die de dag voor de beurs ook bijeenkwamen. Drie van de adviesraden van Actebis-NTplus waren al klant bij Also-Actebis, zodat de partners van Also-Actebis al in het bestuur vertegenwoordigd zijn.

Drie groeimotoren

Meer diensten, meer hoogwaardige diensten en meer volume business – dat zijn de drie motoren die Also-Actebis organische groei moeten brengen. Het is de bedoeling het dienstenaanbod uit te breiden voor zowel gespecialiseerde detailhandelpartners als fabrikanten. Diensten voor derden, zoals die ook reeds in Zwitserland worden verleend als “fulfilment service provider” voor Swisscom en Credit Suisse, zullen ook worden ingevoerd in alle andere elf landen waar de Also-Actebis-groep thans actief is.

Er komt binnenkort een tool voor licentiebeheer beschikbaar voor gespecialiseerde handelspartners en er komen ook voorgeconfigureerde, softwarematige systemen.

De thematische focus van het bedrijf kwam tot uiting op de beurs: unified communication and collaboration, smarthome en smartoffice, audio/video en mobiele radio-oplossingen voor de overheid (Seamcom) als de speerpunten van NT plus.

Beheerd printen en educatieve oplossingen zullen ook worden gestimuleerd, evenals de VAD-activiteiten, die zich bezighouden met alle onderwerpen die te maken hebben met het datacenter (beveiliging, server, opslag, netwerk).

Het Teleprofi-concept is inmiddels echter geschrapt, zoals Dr. Volker Flemming, hoofd van de TC-eenheid, heeft aangekondigd.