Actebis Peacock wordt verkocht aan investeerdersgroep Arques Industries

De nationale Actebis-ondernemingen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland zijn nu in handen van de in Starnberg gevestigde investeerder Arques Industries AG. Dit betekent dat de Otto Groep zich nu volledig heeft afgescheiden van de IT-distributieactiviteiten. Arques heeft op zijn beurt een meerderheidsbelang in Tiscon AG – de moedermaatschappij van de distributeurs COS, Topedo, Avitos en Chikara.

Voor de Otto Group is de jarenlange zoektocht naar een geschikte koper voor de IT-distributiedivisie nu ten einde. De investeerdersgroep Arques Industries AG heeft de Actebis Peacock-bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland overgenomen voor een koopprijs van 110 miljoen euro. Vorig jaar heeft het concern een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro gegenereerd – op winstgevende basis, aldus Otto. Met de andere distributiebedrijven erbij heeft Arques nu een berekende groepsomzet van ongeveer vier miljard euro.

In totaal worden 1300 werknemers en de logistieke centra overgenomen. De Europese antitrustautoriteiten hebben nog niet hun zegen aan de overname gegeven.

“In Arques hebben we een competente partner gevonden die de Actebis Peacock Group een betrouwbaar bedrijfshuis biedt met zeer goede toekomstperspectieven. Arques presenteerde ons een overtuigend totaalconcept, dat uiteindelijk de doorslag gaf bij de verkoop van Actebis Peacock aan deze investeerder,” aldus Jürgen Schulte-Laggenbeck, CFO van de Otto Groep.

Tot de dochterondernemingen van de internationaal actieve Arques Groep behoort ook Tiscon AG, dat eind december 2006 COS Distribution, de online retailer Avitos en de pc-fabrikant Topedo in Linden overnam. Begin 2007 volgde de speciale distributeur Chikara. Onder andere Kurt Früh, CEO van COS-Holding, zit in de raad van commissarissen van Tiscon AG, terwijl Michael Krings, die ook hoofd is van COS-Distribution, lid is van de raad van bestuur van Tiscon.

Van meet af aan heeft Arques zich tot doel gesteld om op middellange termijn een Europese distributeursgroep op te bouwen door middel van verdere overnames. De overname van de voormalige Otto-dochter heeft het bedrijf een grote stap dichter bij dit doel gebracht.

“Geen fusie”

De distributiebedrijven die tot Tiscon AG behoren, beschouwen zichzelf als “zusters”, zoals Krings verklaarde. “Er zijn momenteel geen overwegingen om COS te integreren in Actebis Peacock of vice versa. Alle bedrijven zullen apart bestuurd blijven worden.” Zeker zullen op een later tijdstip mogelijkheden voor zinvolle samenwerking worden overwogen, gaf Krings toe, maar benadrukte nadrukkelijk dat “deze synergieën niet het onderwerp van de huidige discussie zijn”.

Van zijn kant had Arques ervoor gezorgd dat het distributielandschap in dit land niet verder zou veramerikaniseren. Dit is ook een voordeel voor de wederverkopers, voor wie voorlopig niets zal veranderen, volgens verklaringen van alle betrokken bedrijven.